Globalno zagrijavanje brže nego što se prvobitno pretpostavljalo

Globalno zagrijavanje se ubrzava brže nego što se prvobitno pretpostavilo te će temperatura već u ovoj deceniji prekoračiti međunarodno dogovoreni prag od 1,5 stepeni Celzijusovih.

To se navodi u istraživanju američkog naučnika koji je osamdesetih prvi upozorio svet na efekat staklene bašte, Džejmsa Hansena.

Ljudi izazivaju promjene klime na Zemlji mnogo brže nego što su naučnici do sada predviđali te će zbog novog talasa zagrijavanje svijet biti za 1,5 stepen topliji nego što je bio u predindustrijskom periodu, a do 2050. godine 2 stepena topliji, navode rezultati istraživanja, piše Gardijan (Guardian).

Ubrzanje globalnog zagrijavanje rizikuje da svijet postane “manje podnošljiv za čovječanstvo, sa većim klimatskim ekstremima”, navodi studij, koju je vodio Hansen, bivši naučnik NASA koji je 80-ih prvi izdao upozorenje o klimatskim promjenama američkom Kongresu.

Hansen je rekao da nastaje veliki talas porasta temperatura zbog kontinuiranog sagorijevanja fosilnih goriva i zbog toga što je Zemlja “veoma osjetljiva” na uticaje gasova, mnogo osetljivija od okeana, koje je ranije izneo Međuvladin panel UN-a o klimatskim promenama (IPCC).

“Bili bismo proklete budale i loši naučnici kad ne bismo mogli da predvidimo ovoliko ubrzanje globalnog zagrijavanja”, rekao je on.

Da bi se izborili sa tom krizom, Hansen i njegove kolege predlažu da se uvede porez na karbon (ugljenik), ali da se ispusti sumpor u atmosferu kako bi se vještački snizila svjetska temperatura.

Gotovo je izvjesno da će ova godina biti najtoplija zabilježena ikada, sa visokim temperaturama koje su pratile septembar. Ovonedeljni izvještaj je otkrio da su šanse da se rast temperature ograniči na 1,5 stepen sada skoro iscrpljene zbog kontinuiranog sagorijevanja fosilnih goriva i krčenja šuma.

Izvor: BETA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *