Globalni fond za životnu sredinu vrijedan 30 milijardi dolara: i BiH može aplicirati

Predstavnici 185 zemalja složili su se na 7. skupštini Globalnog fonda za životnu sredinu da pokrenu inovativni, novi Globalni fond za biodiverzitet, koji će privući sredstva od vlada, donatora i privatnog sektora.

U ovaj fond će, do 2030. godine, biti uloženo 30 milijardi američkih dolara za biodiverzitet i povećanje zaštićenih područja, a u koji je već odlukom o osnivanju, uloženo oko 220 miliona dolara.

Novi fond je ratifikovan i pokrenut na Skupštini GEF-a u Vankuveru, gdje su dvije zemlje najavile početne doprinose za početak njegove kapitalizacije. To je uključivalo 200 miliona kanadskih dolara iz Kanade i 10 miliona funti iz Velike Britanije.

Nasiha Pozder, ministarka okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, učestvovala je na 7. sjednici Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu, koja se ove godine održava u Vankuveru, u Kanadi.

Ona je ocijenila da u ovim sredstvima vidimo priliku i za BiH, te da je jedan od prioriteta federalnog ministarstva okološa i turizma u ovom mandatu povećanje zaštićenih područja,

“Već sam inicirala uspostavu tri nova i na tome trenutno radimo. Imamo priliku aplicirati za sredstva Globalnog fonda i tim sredstvima ispuniti taj cilj. To ćemo, naravno, i učiniti“, izjavila je Pozder.

Skupština GEF-a okupila je 1.500 ljudi iz cijelog svijeta, uključujući lidere u oblasti životne sredine i menadžere iz vlada, biznisa, akademske zajednice i civilnog društva, uključujući autohtone narode, žene i mlade ljude.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *