Gips i pepeo iz TE Kostolac na tržištu Evropske unije

„Termoelektrane i kopovi Kostolac“ (TE-KO Kostolac) prvi su u Srbiji upisali gips u Registar nusproizvoda, koji ispunjava propise za prodaju u Evropskoj uniji. Do sada je izvezeno 84.000 tona gipsa.

„Gips proizveden u TE „Kostolac B“ upisan je u REACH propis Evropske unije, odnosno  Uredbu o registraciji, procjeni, odobrenju i ograničenju hemikalija, što će olakšati njegovu prodaju u zemljama Evropske unije”, izjavila je Tatjana Vojvodić, šefica Službe za upravljanje zaštitom životne sredine u ogranku „TE-KO Kostolac“.

Vojvodićeva kaže da je cilj je da se na tržištu Srbije i Evropske unije proda što veća količina nastalog gipsa i smanje troškovi održavanja deponije gipsa.

Nakon gipsa i pepeo će biti izvozni proizvod

U toku je prikupljanje neophodne dokumentacije za upis i elektrofilterskog pepela u ovaj propis, što podrazumjeva da će elektrofilterski pepeo biti isporučen na tržište Evrope poslije upisa.

Elektrofilterski pepeo, koji nastaje u procesu proizvodnje električne energije sagorevanjem uglja u kotlovima obje termoelektrane, po količini je najveći otpad u ogranku TE-KO „Kostolac“. Elektrofilterski pepeo ima primjenu u građevinarstvu i svake godine u ogranku „TE-KO Kostolac“ organizuje se prodaja ove vrste otpada, koji je po urađenoj analizi okarakterisan kao neopasan otpad.

Osim pepela, izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac B“ vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa, za tretman dimnih gasova u cilju smanjenja sadržaja sumporovih oksida u dimnim gasovima – dobija se gips kao neopasan otpad.

Rad postrojenja u kontinuitetu je znatno smanjio količinu sumporovih oksida na 200 miligrama po kubnom metru, što predstavlja veliki pomak na poboljšanje kvaliteta vazduha.

„Ogranak „TE-KO Kostolac“ je prvi u Srbiji u martu 2021. upisao gips u Registar nusproizvoda. Gips je preko posrednika izvezen u Rumuniju, u fabriku za proizvodnju gipsanih ploča. Izvoz gipsa traje i 2022. godine. Kvalitet gipsa dobijenog u procesu odsumporavanja dimnog gasa u potpunosti odgovara za proizvodnju gipsanih proizvoda, što su potvrdili korisnici iz Rumunije. Do sada je izvezeno 84.000 tona gipsa kao nusproizvoda“, izjavila je Vojvodićeva.

Izvor: ebraničevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *