Francuska: poreske olakšice za “zelene” investicije

Predsjednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da će vlada ove zemlje ponuditi poreske olakšice za ekološke investicije i dodao da će novčani podsticaji za kupovinu električnih automobila biti uslovljeni time da automobili moraju da budu proizvedeni u Evropi.


Očekuje se da će poreske olakšice, koje će biti uključene u budžet za narednu godinu, do 2030. godine generisati prihode od 20 milijardi evra i da će dovesti do otvaranja desetine hiljada novih radnih mesta, piše Rojters.


Kupci električnih automobila u Francuskoj mogu da računaju na pomoć države od 5.000 evra, a novim zakonom će ta pomoć biti uslovljena time da proizvođači automobila moraju da ispunjavaju stroge standarde kada je reč o niskoj emisiji karbona.


Makronova vlada želi da pokrene investicije u ekološki prihvatljive tehnologije kako bi Francuska mogla da se takmiči sa američkim kompanijama koje je osnažio Bajdenov zakon o smanjenju inflacije, vrijedan 430 milijardi dolara, koji uključuje velike poreske subvencije za smanjenje emisije karbona i podsticanje domaće proizvodnje.

Makron je najavio da će sljedećeg utorka biti predstavljen predlog zakona o zelenoj industriji.


„Ovaj finansijski okvir treba da nam pomogne da u utakmici sa američkim Zakonom o smanjenju inflacije”, rekao je francuski predsednik.

Dodao je da će Francuska podržati industriju električnih automobila u Evropi, te da neće koristiti novac poreskih obveznika za podsticanje neevropske industrije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *