Folksvagen planira kupovinu udjela u kineskom proizvođaču električnih automobila XPENG-u

Njemački proizvođač automobila Folksvagen planira da kupi udio u kineskom proizvođaču električnih automobila XPENG-u, kako bi podstakao posustalu prodaju na najvećem tržištu automobila u svijetu.

VW je objavio da planira za 700 miliona dolara da kupiti nešto manje od 5 % udjela u XPENG-u i sarađuje sa njima na razvoju dva modela električnih automobila srednje klase za kinesko tržište.

Dvije kompanije tek trebaju detaljno da dogovore detalje sporazuma i pribave regulatorne dozvole, a nove modele planiraju plasirati na tržište 2026. godine.

VW grupa je do sada bilježila tek skromne rezultate na kineskom tržištu električnih automobila i u prvoj polovini godine isporučila ih je 62.400, za 1,6 % manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U cijeloj godini planirali su isporučiti oko 200.000.

Kada se dodaju i automobili s pogonom na fosilna goriva, isporuke su smanjene za 1,2 % pokazuje poslovni izvještaj. Kada se uključe sva tržišta, isporučili su 4,37 miliona vozila, za 12,8 % više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Snizili su ujedno procjenu isporuka u cijeloj godini, s 9 do 9,5 miliona na 9 miliona, zbog neizvjesne makroekonomske situacije. 

Prihod im je u prvoj polovini godine porastao za 18 %, na 156,3 milijardi evra, podstaknut znatno većom prodajom u Evropi i Sjevernoj Americi i cijenama. Dobit nakon oporezivanja pala je za 20 %, na 8,52 milijardi evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *