Federacija BiH: usvojen plan provođenja energetske efikasnosti za 2023.

Vlada Federacije BiH usvojila je Plan aktivnosti provođenja projekta „Energetska efikasnost u BiH“ – za Federaciju BiH, u 2023. godini.

„Dodatno finansiranje Projekta Energetska efikasnost u BiH“ u Federaciji se provodi od maja 2020. godine i trajaće do kraja februara naredne godine. Ovaj projekt je u Federaciji podržan sa 16,36. miliona evra, što je 60 % sredstava od ukupno odobrenih 27,27 miliona evra za BiH.

Projekat se sastoji od tri komponente. Prva se odnosi na ulaganja u energetsku efikasnost u javnim objektim (školama, bolnicama i kliničkim centrima), druga na razvoj održivih mehanizama finansiranja i izgradnju kapaciteta, a treća na upravljanje projektom, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U 2023. planirana realizacija 6,2 miliona KM

Vrijednost ove tri komponente je 27,5 miliona KM, od čega je do 31.12.2022. godine realizirano 21,3 miliona KM, a ove godine plan je da se realizuje 6,2 miliona KM. Ukupna sredstva BEEP AF-2023 energetskog projekta za ovu godinu, uz ovih 6,2 miliona KM iz sredstava IDA/IBRD-a, te 4,75 miliona KM od RF i oko 1,6 miliona KM od PDV-a, iznose oko 12,6 miliona KM.

U ovogodišnjem planu je provođenje mjera energetske efikasnosti na 8 odabranih javnih objekata, te projektovanje, nadzor i revizija projektne dokumentacije za 24 objekta.

Kako je obrazloženo, za osam odabranih javnih objekata u tri kantona (Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom) ugovori su potpisani u zadnjem kvartalu prošle godine. Uskoro se očekuje realizacija ugovorenih radova, ukupno procijenjenih investicija u vrijednosti od skoro 2,66 miliona KM.

Za 24 javna objekta, od kojih je 17 federalnih institucija u Sarajevu, šest u Mostaru i jedan u Lukavcu, očekuje se da u prvoj polovini ove godine bude kompletirana projektna dokumentacija, kao i njena revizija. Nakon toga će se moći planirati i pripremiti tenderska dokumentacijaa za izvođenje radova, a ukupna procijenjena vrijednost investicije za ova 24 objekta iznosi više od 10 miliona KM.

U 2023. godini, između ostalog, planirana je i nabavka opreme za mjerenje potrošnje toplotne energije i temperature, te opreme za očitavanje podataka za objekte, kao i nabavka energetskih certifikata za objekte javne namjene koji će biti obuhvaćeni mjerama za poboljšanje energetske efikasnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *