EU više od polovine energije u 2021. godini podmirila uvozom

Evropska unija je u 2021. godini proizvela oko 44% vlastite energije, dok je 56% uvezeno, što znači da je više od polovine energetskih potreba unije podmireno uvozom. Međutim, stopa zavisnosti varirala je među državama članicama, u rasponu od 90% ili više na Malti, Luksemburgu i Kipru do oko 1% u Estoniji.

U energetskom miksu, odnosnu rasponu dostupnih izvora energije, najveći udio imaju naftni proizvodi, podaci su Eurostata.

U 2021. godini energetski miks Evropske unije, uglavnom, se sastojao od pet različitih izvora:

sirove nafte i naftnih derivata (34%), prirodnog gasa (23%), obnovljive energije (17%), nuklearne energije (13%) i čvrstih fosilnih goriva (12%).

Rusija je bila glavni dobavljač sirove nafte, prirodnog gasa i čvrstih fosilnih goriva Evropske unije tokom 2021. godine, a slijede je SAD, Norveška, Libija i Kazahstan. Slična situacija je i sa prirodnim gasom, tačnije tri četvrtine prirodnog gasa EU je uvezla iz Rusije, a slijede Norveška i Alžir. Najviše uglja EU je, takođe, uvezla iz Rusije, zatim Australije i SAD-a.

Obnovljivi izvori energije dominantni u proizvodnji energije u EU

Obnovljivi izvori energije sa 41%, najviše su učestvovali u proizvodnji energije u Evropskoj uniji u 2021. godini. Nuklearna energija (31%) bila je drugi najveći izvor, zatim čvrsta goriva (18%), prirodni gas ( 6%) i sirova nafta (3%).

Među obnovljivim izvorima, najveći udio električne energije dolazi iz vjetroturbina i hidroelektrana (obje 13%), biogoriva i solarne energije (obje 6%).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *