FBiH: proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, zbog ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja,  propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviti će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informisanja.

Bez Odluke cijena struje bi porasla za 60 %

Prema analizi Elektroprivreda BiH, u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima, prosječna cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto. Bez primjene ograničavanja cijena snabdijevanja električnom energijom, preko 96 % trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene snabdijevanja električnom energijom preko 60 %.

S obzirom na to i današnja Odluka ima za cilj zaštiti kupce koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja od ekstremnog povećanja cijena.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *