FBiH: intenzivan rad na usvajanju podzakonskih akata iz oblasti energetike

U FBiH se intenzivno radi na usvajanju podzakonskih akata, koji se odnose na set energetskih zakona koji je usvojen, nakon čega će benefite ovih zakona osjetiti privreda, ali i građani, odnosno domaćinstva.

Ovo je izjavio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, koji je prisustvovao Konferenciji Energetske zajednice o unapređenju investicija u obnovljive izvore energije koju je u Ljubljani organizovao Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Vladom Republike Slovenije.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopštili su da je ministar Lakić tokom izlaganja prezentovao aktivnosti koje je Federacija BiH uložila u usvajanje energetskih zakona, te predstavio daljnje korake koji će približiti BiH članstvu u EU.

“Aktivnosti Ministarstva, u proteklom periodu, bile su usmjerene na donošenje novog seta energetskih zakona usklađenih sa zahtjevima acquis-a pruzetog Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice, što je rezultiralo usvajanjem tri veoma bitna zakona, Zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti u FBiH, Zakona o električnoj energiji FBiH, a epilog je uslijedio usvajanjem Zakona o korištenju OIEiEK”, rekao je ministar Lakić.

Pravci djelovanja Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva za naredni period iz oblasti energije biće usmjereni ka investicijama u energetskom sektoru – rekao je ministar Lakić.

Ocijenio je da su perspektiva i potencijal razvoja energetskog sektora BiH dobri ukoliko se resursi koji se stavljaju na raspolaganje planski i racionalno koriste, te aktivno i predano prate svjetski trendovi i na vrijeme implementiraju preuzete obaveze.

Federalni ministar je napomenuo, saopšteno je iz Ministarstva, da su otvorena vrata novim investicijama, te istakao i obavezu usvajanja preostale zakonske regulative na nivou države Bosne i Hercegovine koja je preduslov za dalji razvoj energetskog sektora u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *