Euro 7 norma usvojena u Evropskom parlamentu

Evropski parlament službeno je odobrio nova pravila o Euro 7 normi o zagađenju okoline koja su blaža od prvobitnog prijedloga. U pitanju je revidirana norma jako bliska važećim Euro 6 standardima.

Euro 7 standardi o zagađenju okoline tema su rasprave među proizvođača automobila. Većina kompanija kritikovala je činjenicu da su nova pravila bila previše drastična u smanjenju emisije ugljen dioksida, a to je moglo dovesti do značajnog povećanja cijena čak i automobila koji se smatraju pristupačnima.

Zbog toga je većina proizvođača odlučila izvršiti pritisak na Evropsku komisiju da revidira ova pravila, koja su trebala stupiti na snagu od jula 2025. Uključujući nekoliko država članica Evropske unije, ovaj pritisak je urodio plodom, te će nova Euro 7 norma o izduvnim gasovima biti bliska sadašnjim Euro 6 standardima.

Uspješno smo postigli ravnotežu između ekološkig ciljeva i vitalnih interesa proizvođača. Bilo bi kontraproduktivno provoditi ekološke politike koje štete i evropskoj industriji i njenim građanima. Kroz naš kompromis služimo interesima svih uključenih strana i klonimo se ekstremnih pozicija.

Izvjestilac Evtopskog parlamenta, Aleksandar Vondra

Tako je prije nekoliko sedmica Evropsko vijeće odobrilo nova i ujedno blaža pravila. Štaviše, prije nekoliko dana, Evropski parlament je službeno odobrio ova revidirana pravila. Dakle, 329 glasova je bilo za, 230 glasova protiv, a 41 je bio suzdržan. Od tog trenutka Evropski parlament ulazi u perido pregovora sa Savjetom EU, kako bi finalizirao konačni dokument.

Novost koja uključuje nove standarde predstavlja novo ograničenje emisije čestica mikroplastike iz guma i kočnica i i uključuje zahtjeve koji se odnose na izdržljivost baterije.

To će biti najveći problem za implementaciju, ali u pitanju je blaža verzija u odnosu na prvobitni plan. Na kraju je i Evropski parlament odredio novi rok za implementaciju. Tako će nova Euro 7 norma stupiti na snagu od 2026. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *