EU želi smanjenje i ukidanje fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte

Evropski parlament je spreman da pregovara sa državama Evrospke unije o daljem smanjenju emisija fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte (F-gasova). Evropski parlamentarci zalažu se za brže smanjenje i potpuno ukidanja fluorougljovodonika do 2050. godine. Fluorovani gasovi se koriste u frižiderima, klima uređajima, toplotnim pumpama, aerosolima, protivpožarnoj zaštiti.

„F-gasovi nisu dobro poznati, ali imaju veliki uticaj na klimu, jer su vrlo snažni staklenički gasovi. U većini slučajeva, prirodne alternative su lako dostupne. Zato smo glasali za ambiciozan stav o potpunom ukidanju F-gasova do 2050. godine , a u većini sektora već do kraja ove decenije”, rekao je izvjestilac u Evropskom parlamentu Bas Eickhout.

Fluorovani gasovi sa efektom staklene bašte su hemikalije koje su stvorili ljudi i vrlo su snažni staklenički gasovi, često nekoliko hiljada puta snažniji od karbon-dioksida (CO2). Njihove emisije, uz emisije karbon-dioksida, metana i azotnog oksida, pripadaju grupi stakleničkih gasova obuhvaćenih Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama. Emisije gasova sa efektom staklene bašte čine 2,5 % ukupnih emisija stakleničkih gasova u EU, ali su se u periodu od 1990. do 2014. udvostručile, dok su se emisije drugih stakleničkih gasova smanjile.

Za ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 °C potrebno je smanjenje emisija fluorovanih stakleničkih gasova na globalnom niovu za do 90 % do 2050. u odnosu na 2015. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *