EPCG i Respect energy planiraju projekte obnovljive energije

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore EPCG, Milutin Đukanović i potpredsjednici poljske kompanija Respect energy Holding, Tomasz Zadroga i Simon Bližniak potpisali su Memorandum o razumijevanju o budućim projektima razvoja i eksploatacije obnovljivih izvora u Crnoj Gori.

Sporazum predviđa mogućnost stvaranja zajedničkog poduhvata i razvoja budućih projekata obnovljive energije, uključujući: razvoj i rad priobalne vjetroelektrane okvirno vrlo značajnog proizvodnog kapaciteta, kao i razvoj baterijskog postrojenja za skladištenje električne energije i solarne elektrane u Crnoj Gori. Dodatno, Memorandum  predviđa razvoj postrojenja za proizvodnju amonijaka i hidrogena opremljenog elektrolizerom.

„Mnogo puta sam pominjao decenijski zastoj naše privrede, ali smo do sada, srećom, u mogućnosti da uspostavljanjem ovakvih partnerstava i prepoznavanjem dobrih projekata, efikasno razvijamo i EPCG i našu privredu generalno. Siguran sam u to da je potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju sa tako respektabilnim partnerom samo početak jedne dugoročne i uspješne saradnje na obostrano zadovoljstvo“, rekao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

 „Udružene snage sa EPCG, glavnim proivođačem i snadbijevačem električne energije u Crnoj Gori, predstavljaju našu čvrstu namjeru da proširimo posao, kako na domaćem tržištu, tako i na cijelom Balkanu. Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa našim crnogorskim partnerima na projektima obnovljivih izvora energije, kao što su: postrojenje za proizvodnju amonijaka, priobalnog vjetroparka i solarnog parka. Naše partnerstvo će pomoći domaćem energetskom sistemu da se proširi ka obnovljivim izvorima energije“, rekao je, između ostalog, Tomasz Zadroga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *