Energetska tranzicija – potrebna saradnja države i privrede

Energetska tranzicija zadatak je svih i neophodna je tesna saradnja države i privrede kako bi se odgovorilo na sve izazove koje taj proces donosi, izjavila je Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na sastanku sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom.

„Vrata Ministarstva uvek su otvorena za predloge i inicijative koje dolaze od privrede, jer verujem da je kvalitet naše saradnje presudan da bi naša privreda ojačala kapacitete kroz ispunjavanje evropskih standarda koji se tiču energetike i zaštite životne sredine“, rekla je Đedović.

Ona je istakla da Ministarstvo i PKS treba da rade partnerski na promociji potencijala Srbije u energetici i rudarstvu, s obzirom na energetske potencijale i kritične mineralne sirovine kojima raspolažemo, a za koje već postoji značajno interesovanje investitora, pre svega iz zemalja Evropske unije.

„U procesu energetske tranzicije biće potrebne značajne investicije kako bismo postigli i veću energetsku sigurnost i prelazili na čistije izvore energije, pri čemu je važno i da se ispunjavanje evropskih standarda koji se tiču energetike i zaštite životne sredine ne odrazi negativno na konkurentnost naše privrede“, navela je Đedović.

Srbija i ekonomije Zapadnog Balkana imaju veliki rudni potencijal i od strateške važnosti je da budu na  mapi evropskih partnera, kao i da ovaj region postane deo jedinstvenog evropskog tržišta, ukazao je  predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

“Evropa danas iz Kine uvozi 98 odsto svih retkih metala koji su im potrebni za zelenu industriju, što je neodrživo. Mi na Zapadnom Balkanu imamo značajne resurse rudnog bogatstva koje možemo iskoristiti na održiv način i ponuditi evropskoj industriji”, ukazao je Čadež.

On je najavio organizaciju Zelene akademije na temu cirkluarne ekonomije, CBAM, energetske efikasnosti, zelenog finansiranja i standarda  koje će biti namenjene privrednicima kako bi zadržali konkuretnost i ispratili intenzivne promene u zakonodavstvu i poslovnom ambijentu Evropske unije u kontekstu zelene transformacije.

Krajem avgusta, kako je najavljeno, očekuje se dolazak Rantum Capitala, investicionog fonda sa sedištem u Nemačkoj i organizacija konferencije na kojoj će biti predstavljeni potencijali i primeri dobre prakse domaćeg energetskog sektora. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *