Energetska kriza podstiče povratak uglja u Nemačku

Ugalj je ove godine ponovo u upotrebi Njemačkoj, jer se najveća evropska ekonomija okreće fosilnom gorivu, kako bi se snašla u energetskoj krizi.

Više od trećine (36,3%) električne energije u njemačke električne mreže, u periodu između jula i septembra, dolazila je iz elektrana na ugalj, u poređenju sa 31,9 % u trećem tromjesečju 2021. godine, prema njemačkom statističkom zavodu Destatis.

Dugo demonizovan od strane njemačke stranke Zelenih, koja vodi neka od najviših vladinih ministarstava, ugalj je trebao biti povučen do 2030. godine, ali ruski rat s Ukrajinom i ograničavanje izvoza gasa, vratili su ugalj na energetsku scenu, piše Reuters.

Proizvodnja struje iz uglja porasla u odnosu na 2021. godinu

Proizvodnja električne energije iz uglja porasla je za 13,3% u odnosu na prethodnu godinu, na 42,9 teravat sata (TWh), u tri mjeseca od jula do septembra, tokom kojih je ukupna proizvodnja električne energije u Njemačkoj – od 118,1 TWh – zaostajala u odnosu na isti period 2021. godine za 0,5 %, navodi Destatis.

Proizvodnja gasa je blago porasla, uprkos visokim cijenama, jer je proizvodnja energije vjetra i hidroelektrana bila niska, a domaća nuklearna proizvodnja je takođe pala u periodu jul-septembar.

Ovo se desilo jer su samo tri nuklearna reaktora ostala uključena u poređenju sa šest, samo godinu dana ranije, budući da Njemačka napušta tehnologiju nakon krize u Fukušimi.

Pod prijetnjom nestašice gasa, neke elektrane na ugalj koje su zatvorene ili ostavljene u rezervi, ove godine su ponovo ušle na tržište u Evropi, ali u većini zemalja količina je bila ograničena.

“Samo u Njemačkoj, sa 10 gigavata (GW), došlo je do preokreta u značajnom obimu. Ovo je povećalo proizvodnju energije iz uglja u Evropskoj uniji, za koju se očekuje da će još neko vrijeme ostati na ovim višim nivoima”, navodi se u izvještaju.

Globalna potrošnja uglja dostigla rekordnu vrijednost

Globalna potrošnja uglja dostigla je rekordnu vrijednost od preko 8 milijardi tona ove godine, pri čemu je Njemačka jedna od najvećih s porastom od 19 %, ili 26 miliona tona, u odnosu na 2021. godinu, saopštila je IEA.

Umjesto zatvaranja 1,6 GW elektrana na lignit do kraja 2022. godine, kako je planirano, njemačka vlada je izdala izuzeće i dozvolila proizvodnju do marta 2024. godine.

Njemačka je stvorila “rezervu zamjene plina” ukupnog kapaciteta 11,6 GW. To uključuje 1,9 GW lignita i 4,3 GW termoelektrana na kameni ugalj, kojima je dozvoljeno da se vrate na tržište do 2024. godine, navodi se u izvještaju IEA.

Odgođena je dekomisijacija 2,6 GW energetskih kapaciteta kamenog uglja i 1,2 GW kapaciteta lignita.

Otkako je Destatis počeo da sastavlja statistiku 1990. godine, 2022. godina će, vjerovatno, biti prva da će Njemačka biti neto izvoznik električne energije u Francusku, a ne obrnuto, navodi se.

Međutim, IEA je dodala da bi zbog očekivanog povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i oporavka dostupnosti francuske nuklearne energije, Njemačka trebala ponovo postati neto uvoznik električne energije u sljedećih nekoliko godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *