Elektroprivreda Republike Srpske planira gradnju energetskih objekata ukupne snage 1000 MW

“Elektroprivreda Republike Srpske” planira da u periodu od 2019. do 2029. godine izgradi i pusti u rad 1.000 megavata energetskih objekata, čiji će pogon biti voda, vjetar, sunce i gas.

“Trenutno je ugovoreno 468 megavata za `Elektroprivredu Srpske`, kao nosioca planiranih aktivnosti, a u fazi pripreme je još 159 megavata, što čini 627 megavata za samo tri i po godine”, istakao je generalni direktor “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović, na Samitu energetske budućnosti “SET Trebinje 2023”.

On je napomenuo da su potencijali mnogo veći, ali da to ostaje budućim generacijama da to iskoriste.

Vrijednost investicija u oblasti energetike 2,4 milijarde maraka

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je danas na Samitu energetike u Trebinju da je energetika vodeća privredna oblast u Republici Srpskoj na kojoj se može dugoročno zasnivati njen ubrzani rast i razvoj, a trenutna vrijednost investicija u ovoj oblasti iznosi 2,4 milijarde KM.


“Republika Srpska je ukupnom političkom i ekonomskom orijentacijom dokazala da je posvećena razvoju energetike, te je Vlada Republike Srpske posljednjih 10 godina ovom pitanju počela posvećivati drugačiju pažnju”, istakao je Đokić na otvaranju Samita “SET Trebinje 2023”.

On je naglasio da je sve više zainteresovanih za investiranje u ovoj oblasti na teritoriji Republike Srpske.

“U Srpskoj danas imamo dodijeljenih 876 ugovora instalisane snage 876 megavata u oblasti solarne energije, 160 u oblasti vjetroenergije, 380 u oblasti hidroenergije, a u zahtjevima imamo 1.214 megavata za solar, oko 460 za vjetar i za nekoliko manjih projekata u oblasti hidroenergije”, naveo je Đokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *