Deklaracija G 20 – poziv na pravičan rast, finansijsku stabilnost, obnovljive izvore energije

Lideri G20 pozvali su u Deklaraciji usvojenoj na samitu u NJu Delhiju na zaštitu ugroženih promovisanjem pravičnog rasta i jačanjem makroekonomske i finansijske stabilnosti.

U dokumentu se upozorava na nastavak rizika od nestabilnosti cijena hrane i energenata.

Globalne emisije stakleničkih gasova (GHG) nastavljaju da rastu, sa klimatskim promjenama, gubitakom biodiverziteta, zagađenjem, sušom, degradacijom zemljišta i dezertifikacijom ugrožavaju živote i sredstava za život. Rastuće cijene roba, uključujući hranu i energiju, utiču na rast troškova života. Globalni izazovi poput siromaštva i nejednakosti, klimatske promjene, pandemije i sukobi najviše pogađaju žene, djecu i najugroženije.

Deklaracija G20 iz Nju Delhija

“Podržavamo preporuke odbora za finansijsku stabilnost za regulisanje i nadzor nad kripto-aktivom i aktivnostima”, piše u deklaraciji.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, ukazano je na potrebu za ubrzanjem napora za postepeno ukidanje energije uglja, u skladu sa nacionalnim okolnostima.

Takođe, G20 će raditi na jeftinom finansiranju zemalja u razvoju da bi se podržao njihov prelazak na niske emisije ugljenika.

Lideri su napomenuli da će njihove zemlje i dalje podsticati napore da se utrostruče kapaciteti obnovljive energije na globalnom nivou kroz postojeće ciljeve i politike, u skladu sa nacionalnim okolnostima do 2030. godine.

U Deklaraciji se poziva na brzu i potpunu implementaciju Globalnog okvira za biodiverzitet (GBF) i podsticanje akcija za zaustavljanje gubitka biodiverziteta do 2030.

U deklaraciji je istaknuto da je neophodno prepoznati potrebu za većim globalnim investicijama da bi se ispunili klimatski ciljevi iz Pariskog sporazuma i da u tu svrhu treba izdvojiti 5,8 do 5,9 biliona dolara za zemlje u razvoju prije 2030. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *