Dekarbonizacija i energetska tranzicija strateška opredjeljenja

Dekarbonizacija i energetska tranzicija strateška opredjeljenja ministarstva i Vlade Federacije BiH /FBiH/.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić rekao je tokom susreta u Sarajevu sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH Stelijanom Nederom da su dekarbonizacija i energetska tranzicija strateška opredjeljenja ministarstva i Vlade Federacije BiH /FBiH/.

Lakić je istakao da to primarno podrazumijeva reformu i inoviranje postojećeg normativnog okvira, te izradu dugoročne energetske strategije za period 2024-2035. godina, saopšteno je iz Vlade FBiH.

On je istakao važnost pravične tranzicije kada je riječ o oblasti rudarstva, uz uvažavanje socijalnih prilika lokalnih zajednica pri prelasku i prilagođavanju novoj energetskoj politici.

Lakić je jednako važnom ocijenio i industrijsku oblast, naglasivši neophodnost čvršćeg povezivanja istraživačko-naučnih ustanova i finansijskih institucija sa resornim federalnim ministarstvima kako bi se unaprijedio privredni razvoj u BiH.

On je u tom kontekstu istakao pomoć i saradnju sa UNDP-om, koje je ocijenio da su od izuzetne važnosti.

Nedera je naglasila da je vrijeme za mobilizaciju više resursa za sprovođenje reformi iz Akcionog plana za Zelenu agendu.

Ona je upoznala ministra o mapi puta UNDP-a kada je riječ o Ciljevima održivog razvoja za BiH u prioritetnim oblastima energije, infrastrukture i digitalizacije.

Nedera je navela da će u tom pravcu UNDP svojim iskustvom, ekspertizom i multilateralnim finansijskim aranžmanima sa međunarodnim razvojnim bankama, biti na raspolaganju resornom ministarstvu i Vladi FBiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *