Crna Gora: više od 4200 prozjumera, kupaca-proizvođača električne energije

U Crnoj Gori ima više od 4200 kupaca-proizvođača tzv. prozjumera, odnosno 43500KWp ili 43,5 MW instalisane snage fotonaponskih panela na krovovima domaćinstava i privrednih objekata.

Ovo je izjavio predsjednik Odbora direktora EPCG , Milutin Đukanović na Beogradskom energetskom forumu.

Ocijenio je da se Strategija ugradnje solarnih panela po principu „proizvodi gdje trošiš“ u okviru projekta Solari 3000+/500+, kao dio poslovne politike koju smo utvrdili prije dvije godine, pokazala se veoma efikasnom.

Đukanović je, govoreći o tome koliko se tržište decentralizovane energije u Crnoj Gori, kroz projekte Solari, uklapa u dekarbonizacioni put i viziju za 2040. i 2050. godinu, kazao da očekuje da će realizacijom projekta Solari 5000+, koji je u toku snaga solarnih elektrana na krovovima dostići 100 MW što, kako je ocijenio, govori o tome da se odluka poslovodstva EPCG pokazala kao nesumnjivo dobra.

EPCG nastoji da postojeću hidroenergetsku strukturu koristi na način koji će omogućiti najbolju valorizaciju solarnih elektrana, kao dio poslovne filozofije koja ima za cilj da se maksimalno iskoriste svi resursi, rekao je Đukanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *