Crna Gora: Solari 5000+ obezbijediće 115 MWh energije

Nakon realizacije projekta Solari 5000+, odnosno ugradnje solarnih sistema ukupne snage 70MW, očekivana ukupna proizvodnja je 115 MWh električne energije.

Projekat se zasniva na 70MW instalisane snage koja dolazi od nekoliko hiljada subjekata, gdje svaki individualni subjekat instalira jedinstvenu potrebnu snagu i na taj način postaje mini solarna elektrana. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) očekuje da će nakon implementacije projekta Solari 5000+ kroz izvoz/prodaju oslobođene energije po berzanskim cijenama ostvariti dodatni prihod.

Tri su glavna učesnika projekta: EPCG, subjekti i finansijske institucije.

Sa strane subjekta projekat je isplativ ukoliko neće plaćati mjesečnu ratu koja je veća od prosječnog mjesečnog računa. Finansijske institucije pored zarade koju imaju od kamate, ostvaruju pozitivan efekat, jer će u svom portfoliju imati finansiranje OIE, s obzirom da je zelena energija u fokusu. EPCG kao benefit ima sticanja znanja o novim tehnologijama. A potrebno je da je Neto sadašnja vrednost pozitivna i da je prihvatljiv period otplate kredita.

Studija je bazirana na tome da subjekti plaćaju rate približno jednake prosječnim računima.

Struktura instalisane snage i proizvodnja po regionima:

  • 40% ukupne instalisane snage 28MW biće instalisano u južnoj regiji Crne Gore, gde je najveći Specifični godišni prinos električne energije 1,686kWh po 1kW instalisane snage, što daje 47GWh proizvedene električne energije.
  • 40% ukupne instalisane snage 28MW biće instalisano u centralnom delu Crne Gore, gde je Specifični godišni prinos električne energije 1,637kWh po 1kW instalisane snage, što daje 46GWh proizvedene električne energije.
  • 20% ukupne instalisane snage 14MW biće instalisano u severnoj regiji Crne Gore, gde je Specifični godišni prinos električne energije najmanji i iznosi 1,571kWh po 1kW instalisane snage, što daje 22GWh proizvedene električne energije.

U zavisnosti od instalisane snage projekat za posledicu ima i značajno smanjenje tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži.

U projektu Solari 3000+ koji je realizovan krajem 2023. godne i u Projektu Solari 5000+ čija je realizacija u toku, EPCG je uspela da u saradnji sa kćerkom kompanijom EPCG – Solar-Gradnja, koja izvodi radove na ugradnji Fotonaponskih sistema do sada instalira oko 40MW na oko 4.300 objekata.

Plan je da realizacijom Projekta Solari 5000+ bude ukupno instalirano 100MW.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *