Centar za životnu sredinu – potrebno očuvati zelene površine uz Vrbas u Banjaluci

Centar za životnu sredinu dostavio je Gradu Banja Luka primjedbe na dijelove Regulacionog plana, koji se odnose na obale rijeke Vrbas.

„Povodom radova na izgradnji sportsko-rekreativne zone od Gradskog do Zelenog mosta i uređenja plaže Vrućica, za koje smatramo da bi imale negativan uticaj na prirodu grada, kao i na kvalitet života stanovništva, poslali smo dopis Gradu Banjaluka u kojem smo izrazili našu zabrinutost“, navode u Centru.

Smatraju da se površina pod zelenilom značajno smanjuje u predstavljenom idejnom rješenju kroz: značajno proširenje postojećih pješačkih staza, stvaranje popločanih platoa, gradnju novih objekata pored ,,Kluba 22’’ na postojećoj zelenoj površini, gradnju novih pješačkih komunikacija i parking mjesta – sve na postojećoj zelenoj matrici.

Najekstremnija intervencija od svih, koja će prekriti jedinu preostalu veću zelenu površinu gradske plaže kod Zelenog mosta, je gradnja, kako navode, nepotrebnog rukometnog igrališta na pijesku.

Očuvanjem prirodnih uslova, žbunastih i zaraslih vegetacija na obalama, većih zelenih površina, očuvanjem drveća i sadnjom novog, dajemo priliku rijeci i životu u i oko nje da se prilagodi na prirodne i antropogene promjene koje se intenzivno dešavaju, od bujičnih voda, prisustva invazivnih vrsta, povećanja temperature u ljetnim mjesecima i drugih klimatskih ekstrema.

Centar za životnu sredinu
Banja Luka ima manjak zelenih površina

U Centru napominju da je uvođenje ovako velike pješčane površine potencijalni problem za stanare stambene zgrade uz plažu, jer se pijesak i prašina tokom vrućih dana, uz strujanje zraka pored, rijeke podižu i ometaju život stanara.

Podsjećaju da je  Analiza zelenila, izrađenu za potrebe Urbanističkog plana Banjaluke, pokazala da grad ima manjak zelenih prostora i zelene infrastrukture prije svega javne.

Odnos javnih zelenih površina i broja stanovnika, za Banjaluku, u trenutku izrade Analize (2020. godina) iznosi 6,4m2/stanovniku. To je niže od preporučenih evropskih normi, prema kojima je minimum zelene površine neophodne za zdrav život po čovjeku treba da iznosi 12-15m2.

Prema toj analizi obale Vrbasa i obalna vegetaciju je neprocjenjivi ekološki resurs za Banjaluku.

Ossim primjedbi u vezi sa obalnim pojasom Vrbasa, Gradu Banja Luka poslali su i zahtjev za ponavljanje Javne rasprave za Nacrt izmjene dijela regulacionog plana za uređenje obala Vrbasa u terminu koji bolje odgovara svim građanima, kao i najavu javne rasprave na na kvalitetniji način.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *