Budžet Federacije BiH za građane za 2023. godinu

“Budžet Federacije BiH za građane za 2023. godinu“ je dokumet koji je izradilo  Ministarstvo finansija Federacije BiH, s ciljem jačanja povjerenja građana u institucije ovog entiteta.

Namjera je da se šira javnost uputi u osnovne finansijske termine, te da se na jednostavan način prikaže kako se budžet planira, izrađuje, usvaja i izvršava.

Iz resornog ministarstva naglašavaju svoju obavezu da građane informišu o izvorima prikupljenog novca i načinu njegovog trošenja, a s obzirom na to da i oni pune državni trezor.

– Ovim dokumentom nastojali smo prikazati prihode Federacije BiH koji se planiraju ostvariti u 2023. godini, te na što se namjeravaju trošiti prikupljena sredstva, odnosno način raspodjele troškova. U prvom dijelu definirali smo osnovne budžetske pojmove i aktivnosti koje se poduzimaju od pripreme do usvajanja proračuna, a u drugom dijelu prikazali smo pojedinačne stavke prihoda i rashoda Vlade Federacije BiH za 2023. godinu – pojasnila je u uvodnom dijelu „Budžeta FBiH za građane za 2023. godinu“ federalna ministrica finansija, Jelka Milićević.

Objavljivanjem ovog dokumenta, ističu iz resornog ministarstva žele se podstaći građani na aktivnije uključivanje putem davanja preporuka, prijedloga, ali i kritika, što je od izuzetnog značaja i predstavljat će osnovu za izradu budžeta u narednom periodu.

Osnovna ideja „Budžeta za građane“ je unapređenje budžetskog mehanizma, a učešće građana u ovim procesima doprinosi i donošenju kvalitetnijih odluka, te stvaranju građanske kulture. Stoga je intencija ministarstva da odgovori na osnovna pitanja o Budžetu FBiH, kako bi se unaprijedio proces upravljanja javnim finansijama.

„Budžet za građane za 2023. godinu“ objavljen je na web stranici Vlade Federacije BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *