Bayer će morati da plati 1,56 milijardi odštete zbog herbicida Roundup

Kompanija Bayer moraće da plati 1,56 milijardi dolara odštete za četri podnosioca tužbe, koji tvrde da je upotreba herbicida Roundup uzrokovala povrede uključujući i rak.

To je odluka porote u saveznoj državi Misuri, SAD, zbog koje bi mogao narasti pritisak ulagača na kompaniju da promijeni svoju pravnu strategiju.

Porota  je zaključila da je agrohemijski gigant Monsanto, koji je Bayer kupio 2018. godine, kriv zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korištenja herbicida Roundup.

Valorie Gunther iz New Yorka, Jimmy Draeger iz Missourija i Daniel Anderson iz Kalifornije dobili su zajedno 61,1 milion dolara odštete i po 500 miliona dolara kaznene odštete. Svima je dijagnostifikovan Non-Hodgkinov limfom, za koji tvrde da je uzrokovan korištenjem Roundupa na porodičnom imanju.

Bayer, njemačka kompanija za lijekove i poljoprivredne hemikalije, navodi da su decenije istraživanja pokazala da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Presuda je četvrti u nizu sudskih gubitaka za Bayer. Ranije ovog mjeseca, Union Investment, jedan od deset najvažnijih Bayerovih dioničara, pozvao je kompaniju da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažuje oko postizanja nagodbi.

EU produžila upotrebu glifosata

Bart Rankin iz advokatske kancelarije Forrest Weldon koji je zastupao podnosioce tužbe u ovom slučaju, saopštio je da je ova pobjeda prva od mnogih u ime hiljada tužilaca. Bayer je u saopštenju naveo da ima snažne argumente kojima može pobiti nedavne presude u žalbenom postupku.

Evropska komisija je u četvrtak na deset godina produžila dozvolu za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, nakon što zemlje članice nisu izrazile jasan stav o odobrenju glifosata.


Podneseno je oko 165.000 tužbi protiv kompanije zbog tjelesnih povreda navodno uzrokovanih Roundupom. Bayer je došao u posjed tog herbicida kad je 2018. godine kupio agrohemijsku kompaniju Monsanto za 63 milijarde dolara.

Godine 2020. Bayer je isplatio većinu tada neriješenih slučajeva koji su se ticali Monsanta, u iznosu do 10,9 milijardi dolara. Oko 50.000 zahtjeva i dalje je na čekanju.

Izvor: Hina/Reuters

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *