Afričke zemlje žele veći profit od litijuma

Afričke zemlje bogate litijumom, uključujući Zimbabve i Namibiju, pokušavaju da razviju prerađivačku industriju ovog minerala. Tako bi ostvarile veći profit zbog globalne potražnje za sirovinom koja se koristi za proizvodnju baterija.

Kako se automobilska industrija pomjera ka električnim vozilima (EV) – zbog najavljenih zabrana proizvodnje automobila na fosilna goriva, počevši od kraja decenije – cijene i potražnja za litijuma su porasle.

Glavni svetski proizvođač i prerađivač litijuma je Kina, a zapadne vlade i međunarodne kompanije pokušavaju da promjene odnos snaga i vide priliku u afričkim rezervama

Afričke zemlje, sa druge strane, žele više da zarađuju na svojim resursima, što podrazumjeva ne samo vađenje nego i oplemenjivanje, odnosno preradu prije izvoza.

Prema procjenama, afrička proizvodnja litijuma brzo će se povećati u ovoj deceniji, sa ovogodišnjih 40.000 tona, na 497.000 tona u 2030. godini.

Cijene litijuma u prošloj godini su se više nego udvostručile zahvaljujući potražnji proizvođača industrije električnih vozila koja je nadmašila ponudu.

Zimbabve je zabranio izvoz ‘sirovog’ litijuma kako bi zaustavio krijumčarenje i podstakao preradu.

Projekt rudnika Ewoyaa trebao bi da osigura poziciju prvog proizvođača u Gani. Američka kompanija Piedmont Lithium potpisala je ugovor o otkupu polovine proizvedenog litijuma.

Kompanija Leo Lithium planira da iskoristiti visoke cijene i do kraja godine iz rudnika Goulamina u Maliju izveze dvije pošiljke  rude litijunma od po 30.000 tona, rekao je izvršni direktor Simon Hay.

Prihod će biti iskorišten za razvoj projekta, koji bi omogućio domaću preradu, objasnio je Hay, dodavši da bi prve pošiljke sredinom iduće godine trebale biti isporučene kineskom Ganfeng Lithiumu.

Izvor: reuters

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *