Bijeli krovovi najefikasniji u borbi protiv vrućina u gradovima

Bijeli krovovi, odnosno krovi ofarbani u bijelo ili pokrivani reflektirajućim premazom, efikasniji su u hlađenju gradova, od “zelenih krovova” prekrivenih vegetacijom, ulične vegetacije ili solarnih panela, otkriva nova studija koju su uradili istraživači UCL.

Utvrđeno je da bi tzv. hladni krovovi, odnosno bijeli krovovi, mogli da smanje vanjske temperature širem rejonu Londona, u prosjeku za oko 1,2 stepena, a na nekim lokacijama i do 2 stepena, ako budu široko prihvaćeni.

Drugi sistemi, kao što su ekstenzivna vegetacija na nivou ulice ili solarni paneli dali bi manji neto efekat hlađenja, samo oko 0,3 stepena u prosjeku širom Londona, iako nude i druge prednosti za životnu sredinu.

Slično tome, zeleni krovovi nude prednosti poput odvodnje vode i staništa divljih životinja, njihov neto efekat hlađenja na grad je u prosjeku zanemarljiv.

Nasuprot tome, ekstenzivna upotreba klima uređaja bi zagrijala spoljašnje okruženje za čak jedan stepen u centru Londona, otkrili su istraživači.

„Sveobuhvatno smo testirali više metoda koje bi gradovi poput Londona mogli da koriste da se prilagode i da ublaže rastuće temperature”, objasnio je vodeći autor nove studije koja nudi zanimljivu perspektivu na pomenutu dilemu, dr Oskar Brus sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Reflektirajući, a ne apsorbirajući toplinu, hladni krovovi imaju dvostruku korist ne samo da hlade vanjsko urbano okruženje već i unutrašnjost zgrada.

Krovovi obrasli biljkama danju doprinose hlađenju Londona. A kako se navodi, njihova šira primjena mogla bi da da snizi urbane temperature za 0,5 stepeni u prosjeku, ali isključivo tokom najtoplijeg dijela dana.

Međutim, kada padne mrak, slika postaje drugačija. Umjesto efekta hlađenja, zeleni krovovi su zagrijavali grad, i to otprilike jednako koliko su ga danju hladili.

Naime, kada sunce zađe, dolazi do oslobađanja toplote koju je vegetacija danju uskladištila.

Ključ je u transpiraciji, odnosno u procesu odavanja vode sa površine biljaka pomoću kojeg se one rashlađuju. Uslijed noćnog zagrijavanja područja, poništava se dnevno hlađenje i dobija se prosečno „nulto” smanjenje temperature.

Kako se klimatske promjene mijenjaju, stanovnici u gradovima su posebno osjetljivi na zagrijavanje. Gradovi uglavnom zadržavaju toplotu, izazivajući efekat Urbanog toplotnog ostrva koji može dovesti do veće nelagode i smrtnosti stanovnika tokom vrućih perioda. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *