I Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelji

Tri koalicione stranke, koje su formirale njemačku vladu, složile su se da zemlja treba da napusti Ugovor o energetskoj povelji. Tako je Njemačka postala, za sada, najveća ekonomija, koja je objavila da napušta sporni ugovor.

“Dosljedno usklađujemo našu trgovinsku politiku sa zaštitom klime i u skladu s tim se povlačimo iz Ugovora o energetskoj povelji”, rekla je Franziska Brantner, parlamentarna državna sekretarka u ministarstvu ekonomije i klime, u saopštenju za javnost, objavio je portal Politico.

Ugovor o energetskoj povelji, osmišljen je 1990-ih, omogućava međunarodnim investitorima u energetske projekte da tuže vlade za izgubljeni profit, koji je rezultat promjena državnih politika. Sada se to smatra velikom prijetnjom nacionalnim klimatskim planovima za zatvaranje elektrana na ugalj ili ograničavanje proizvodnje nafte i gasa.

Odluka je uslijedila nakon najava Francuske, Španije, Holandije, Slovenije i Poljske da će se povući iz pakta.

To je veliki udarac za ugovor, ali i za Evropsku komisiju, koja je pozvala zemlje da podrže reforme ovog ugovora. Komisija je ovog ljeta završila pregovore s drugim članicama sporazuma, koji bi EU dali izuzeće da postepeno ukida zaštitu za projekte fosilnih goriva u EU u narednih 10 godina.

“Ugovor o Energetskoj povelji je otrovan ugovor, koji usporava energetsku tranziciju. Stoga je izuzetno važno da je Njemačka konačno objavila svoje povlačenje”, rekla je Ana Kavaciini, članica njemačkih Zelenih .

Evropski ambasadori će u srijedu glasati o modernizaciji ugovora. Još uvijek je nejasno hoće li među zemljama EU postojati kvalifikovana većina, koja bi podržala ažuriranje ugovora, na sastanku zakazanom za kraj novembra, u Mongoliji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *