Neuspješni pregovori EU i Kine o carinama na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini

Najnoviji pregovori o carinama EU na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini završeni su u Briselu uz velike razlike u stavovima, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Brisel je odlučio da uvede nove carine do 35,3 odsto na uvozne električne automobile kineske proizvodnje.

Predstavnici Pekinga i Unije održali su osam rundi razgovora o tom pitanju u Briselu od 20. septembra, prenio je AFP.

“I dalje postoje velike razlike između dvije strane”, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine i dodaje da je ono pozvalo pregovarače EU na dalje razgovore u Kini.

U saopštenju se navodi i da su pregovarači napravili znatan napredak u određenim oblastima, ali nisu postigli rješenje prihvatljivo za obje strane.

“Nadamo se da će EU moći da izađe u susret Kini na pola puta, da dogovorimo dolazak u Kinu što je prije moguće i da konstruktivnim stavovima ubrzamo konsultacije kako bi se što prije našlo odgovarajuće rješenje”, dodaje se u saopštenju.

Kina i EU su veliki ekonomski partneri, ali su se u posljednjih nekoliko mjeseci sukobili u vezi sa izdašnim subvencijama Pekinga domaćoj industriji.

Brisel tvrdi da ta podrška podriva princip slobodne konkurencije i da je pomogla u snižavanju cijena kineskog izvoza, potkopavajući evropske konkurente.

Kina je to negirala, osudila uvođenje carina EU i upozorila da će one pokrenuti trgovinski rat.

Komentarišući nedavne izvještaje o tome da EU vodi odvojene pregovore o cijenama s određenim kompanijama, portparol kineskog ministarstva trgovine je upozorio da bi takve akcije mogle “potkopati temelje pregovora i međusobnog povjerenja”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *