Provođenje Zelene agende postaje jedan od prioriteta kompanija u Srbiji

Dosledno sprovođenje Zelene agende je jedna od sve važnijih reformi koje zahtevaju članice Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Srbija), što pokazuje i AmCham-ovo godišnje istraživanje „Lap Time“.

U ovom istraživanju Zelena agenda je sa 11. mesta prioriteta pre 5 godina dospela na visoko 2. mesto 2023. godine, čime je postala najbrže rastući prioritet kompanija za unapređenje poslovnog okruženja.

Ovaj vrtoglavi rast važnosti zelenih politika, kako u oblasti energetike, tako i u oblasti zaštite životne sredine, uslovljen je korporativnim politikama, obavezama dekarbonizacije i principima održivog poslovanja, ali i zahtevima usklađivanja sa regulativom Evropske unije i mogućnošću prodaje njihovih proizvoda na tržištu EU. Stoga ne čudi što su izmene i dopune Zakona o energetici, koje uskoro treba da se nađu pred poslanicima, bile važan deo diskusije na konferenciji „Privreda na putu zelene tranzicije“.

„Dosledno sprovođenje Zelene agende je jedan strateških prioriteta AmCham-a, a energetika kao deo zelene agende je ključni faktor dalje dekarbonizacije privrede. Dekorbonizacija privrede je neophodna kako bi kompanije bile konkurentne na tržištu Evropske unije, koje je izmeđuostalog naše najve izvozo tržište, ali i da bi svi mi, građani, disali čist vazduh“, izjavio je Stefan Lazarević, predsednik Upravnog odbora AmCham Srbija.


„Izmene i dopune Zakona o energetici treba da unaprede funkcionisanje energetskog sistema i omoguće veću energetsku sigurnost kako u neposrednoj, tako i u daljoj budućnosti, u periodu prelaska na čiste izvore energije. Zakonske izmene važne su i za bolje funkcionisanje tržišta električne energije, koje će biti u potpunosti usklađeno sa evropskim pravilima, ali i za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca. Između ostalog, po prvi put uvodimo mogućnost da snabdevanje krajnjih kupaca obavlja sam proizvođač, što je već duže vreme zahtev privrede i time unapređujemo razvoj privatnog sektora. Energetska tranzicija je pitanje svih nas i aktivno učešće privrede može biti jedan od motora dekarbonizacije u sektoru energetike“, naglasio je Stefan Srbljanović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *