Za dvije decenije nestalo 7 % šuma u svijetu

Od 2000. godine nestalo je od 7,1 % šuma u planinskim područjima svijeta, odnosno više od 78 miliona hektara. To je površina veća od Teksasa – otkrili su naučnici proučavajući satelitske snimke i podatke.

Nestanak najvećeg dijela gorsko-planinskih šuma primijećen je u tropskim područjima i ključnim prirodnim staništima, pri čemu su ionako ugrožene životinjske vrste dovedene u još veću opasnost. Veći dio šuma gorsko-planinskog područja nestao je zbog sječe, šumskih požara i zbog krčenja šuma radi prenamjene u poljoprivredna zemljišta.

Studija koju su proveli naučnici Univerziteta Lids i Južnog univerziteta nauke i tehnologije u Kini objavljena je u časopisu “Jedna Zemlja”. Planinske šume pokrivale su 1,1 milijardu hektara planete 2000. godine.

Izvor: One Earth

Planinska područja su dom za više od 85 odsto ptica, sisavaca i vodozemaca u svijetu, a šumovita planinska područja posebno su važna staništa za floru i za divlje životinje, upozoravaju istraživači.

Oni su pratili promjene šumskog “pokrivača” u planinskim dijelovima svijeta između 2001. i 2018, uporedivši različite vrste šuma na raznim nadmorskim visinama da bi proučili kako je nestanak šuma uticao na prirodu.

Planinske šume nestaju puno brže nego ranije, pri čemu se njihov nestanak u periodu 2010-2018. godina ubrzao za 50 %, u poređenju sa periodom između 2001. i 2009. godine. Najveći nestanak šuma primijećen je u Aziji, Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Istraživači smatraju da je za “šumsku krizu” u području jugoistočne Azije najodgovornije krčenje šuma radi prenamjene u poljoprivredna zemljišta. Pri tome su puno bolje prošla takozvana zaštićena šumska područja- zaključeno je u studiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *