Voda iz reke Nišave koristiće se za zagrevanje domova

Energija iz obnovljivih izvora, iz reke Nišave, koristiće se za zagrevanje domova u Nišu, čime će se smanjiti potrošnja gasa u kotlarnici „Krivi vir“ za približno 50 odsto.

To znači značajne uštede za energente i manji uticaj na životnu sredinu u Nišu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Ona je obišla gradsku toplanu u Nišu, gde su u toku investicioni radovi vredni 4,2 miliona evra.

Đedović Handanović je rekla da je u toku rehabilitacija kotlarnice „Krivi vir” i 6,6 kilometara toplovodne mreže u Gradskoj toplani Niš, najavivši da će do početka naredne grejne sezone stanovnici Niša imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh.

Ministarka je objasnila da će se rehabilitacijom značajno smanjiti emisija štetnih gasova iz ove toplane, dodavši da je u pripremi novi projekat koji će omogućiti korišćenje obnovljivih izvora energije za grejanje približno 30.000 domaćinstava u tom gradu.

Ona je najavila da će u toplanu u Nišu biti uloženo još 8,2 miliona evra u izgradnju toplotne pumpe voda-voda, snage 15 megavata, koja će koristiti energiju vode iz reke Nišave.

Na ovaj način, kako je objasnila, energija iz obnovljivih izvora, iz reke Nišave, koristiće se za zagrevanje domova, čime će se smanjiti potrošnja gasa u kotlarnici „Krivi vir“ za približno 50 odsto što znači značajne uštede za energente i manji uticaj na životnu sredinu u Nišu.

Više ćemo se oslanjati na sopstvene resurse, umesto na gas koji je uvozni energent, što doprinosi sigurnosti snabdevanja, istakla je Đedović Handanović, pri čemu je uputila poziv građanima Niša da koriste mogućnosti da uz subvencije smanje svoju potrošnju energije i unaprede komfor u svom domaćinstvu.

Ministarka je navela da je ove godine za novi javni poziv u Nišu obezbeđeno 12,5 miliona dinara za subvencije, koje idu od 50 do 65 odsto, i dodala da je novina da ove godine imamo i poseban javni poziv za domaćinstava energetski ugroženih kupaca.

Prema njenim rečima, za najugroženije građane subvencije idu i do 90 odsto ulaganja, a za te namene obezbeđeno je čak 37,5 miliona dinara.

Očekujemo da javni pozivi za građane budu raspisani u prvoj polovini juna. U prethodne tri godine, približno 600 domaćinstava u Nišu iskoristilo je subvencije koje daje država, zajedno sa lokalnom samoupravom, rekla je ona.

Rehabilitaciju Gradske toplane u Nišu realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike kroz dva projekta, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *