Uskoro sastanak svih strana u sporu oko deponije otpada Ramići

Predstavnici Grada Banjaluka, preduzeća “Depot” i preduzeća “Čistoća” održaće naredne sedmice sastanak, kako bi pokušali da pronađu kompromisno rješenje u sporu između “Depota” i “Čistoće” oko vlasništva nad zemljištem, na kojem se nalazi regionalna deponija otpada. Ovo je rečeno nakon današnje sjednice skupštine grada, koji ima vlasničku strukturu u oba preduzeća. Tokom skupštinske rasprave o ovoj temi moglo se čuti i da postoji mogućnost da “Depot” tuži Grad Banjaluku, jer je kupio zemljište od Grada, a da je moguće da grad nije bio vlasnik tog zemljišta.

RUGIP “tokom vikenda” izbrisao “Depot” i upisao “Čistoću” kao vlasnika zemljiišta

Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove Banjaluka je izbrisla JP “Depot”, kao vlasnika zemljišta na kojem se nalazi regionalna deponija Ramići-Banjaluka i uknjižila ga kao vlasništvo preduzeća “Čistoća” A.D. Ovo se navodi u Informaciji “Depota”, dostavljenoj odbornicima grada Banjaluka i dodaje da je RUGIP to uradio tokom vikenda 29-31. jula 2022. godine. Iz „Depota“ poručuju da se radi o “nezakonitoj uknjižbi”, jer se o ovom pitanju vodi pet upravnih i drugostepenih sudskih postupaka i sporova. Među njima je i zahtjev “Depota” Vrhovnom sudu RS o preispitivanju odluke Okružnog suda Banjaluka, koji je presudio da zemljište, koje je “Depot” kupio od grada Banjaluka, pripada “Čistoći”.

Depot ne može da proširuje deponiju

Predstavnici “Depota” su naglasili da su to zemljište, tokom 2006. i 2007. godine, kupili od Grada Banjaluke i platili 2,6 miliona KM. U izgradnju objekta uložili su dodatnih 16 miliona maraka. Budući da više nisu, barem za sada, vlasnici zemljišta, Depot ne može da proširuje deponiju. Preduzeće je završilo projekat i obezbjedilo sredstva za gradnju nove kasete za odlaganje otpada, odnosno za proširenje deponije, ali je spriječeno da to realizuje, jer je zemljište, u međuvremenu, upisano kao vlasništvo “Čistoće”.

Može li “Depot” tužiti Grad Banjaluku – a “Čistoća” “Depot”?

Tokom skupštinske rasprave o ovom temi moglo se čuti da postoji mogućnost da “Depot” tuži Grad Banjaluku i traži višemilionsku odštetu, jer su kupili zemljište, na kojem su dodatno ulagali, a da Grad nije imao pravo da prodaje to zemljište. S druge strane „Čistoća” je upozorila „Depot“ da će, ako im ne bude omogućeno da uđu u posjed zemljišta, koje im je pripalo, pokrenuti sudski proces. Podsjećamo „Čistoća“ je već tužila grad Banjaluku.

Gradonačelnik Banjaluke je naglasio da ne smije da bude dovedeno u pitanje odvoženje i odlaganje otpada. Ukoliko ne dođe do kompromisa, konačnu riječ će dati sud, rekao je Stanivuković, ostavljajući mogućnost da je skupština grada donijela odluku o prodaji zemljišta – “nepoštujući neke normative“. Zbog toga je sud, u prvostepenom postupku i presudio u korist “Čistoće”, ocijenio je Stanivuković.

Smrad sa deponije – neizdrživ?!

Dok se vode skupštinske rasprave i sudski postupci mještani i privrednici u blizini deponije Ramići suočavaju se sa smradom, koji se širi sa deponije. Zbog nesnosnog smrada  sa prepune deponije smeća, već neko vrijeme niko ne smije da otvara prozore u Poslovnoj zoni “Ramići” i nekoliko desetina najbližih kuća. Direktor “Depota” Željko Savić kaže da im se do sada niko nije žalio na smrad deponije. Podsjeća da je spor između ove kompanije i “Čistoće”, razlog zbog kojeg se deponija ne proširuje. “Ne možemo raspisati tender i uvesti izvođača, koji bi gradio novu kasetu za odlaganje dok se spor ne riješi”, rekao je Savić.

Kapacitet deponije pri kraju

Na deponiji u Ramićima odlaže se 131.000 tona smeća godišnje. Mjesta za odlaganje smeća na regionalnoj deponiji u Ramićima, kraj Banjaluke, prema procjenama, ima do juna naredne godine, nevezano za aktuelni spor. Osim Banjaluke, na deponiji u Ramićima odlaže se otpad sa teritorija gradova Gradiška i Laktaši, te opština  Prnjavor, Čelinac, Srbac, Kotor Varoš i Kneževo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *