Turska i Albanija najpristupačnije za turiste iz Njemačke

Cijene restoranskih i hotelskih usluga u Turskoj i Albaniji su za 50 % i više jeftinije nego u Njemačkoj, što ove dvije zemlje čini najpovoljnjim destinacijama za odmor turista iz Njemačke.

Rastući troškovi energije i hrane smanjuju budžete brojnih stanovnika Njemačke za putovanja na odmor. Međutim, nivo cijena restoranskih i hotelskih usluge je znatno niži u zemljama južne i jugoistočne Evrope nego u Njemačkoj, izvještava Federalni zavod za statistiku – Destatis.

Prema izvještaju zavoda, nivo cijena u Italiji bio je najviši među odabranim zemljama za odmor u južnoj i istočnoj Evropi, tokom marta 2023. godine. U italijanskim restoranima i hotelima, međutim, i dalje je bio 5% ispod nego u Nemačkoj.

U Hrvatskoj i na Kipru bio je 17% jeftiniji za njemačke turiste. U Španiji, Poljskoj i Češkoj, turisti su platili 18% manje restoranske i hotelske usluge nego u Njemačkoj. Grčka je bila jeftinija za 21%, a Portugal i Malta 28%.

Crna Gora i Rumunija bile su još jeftinije: boravak u hotelima i posjeti restoranima ovdje koštaju oko 46% manje nego u Njemačkoj.

U Turskoj i Albaniji nivo cijena je bio najniži od svih odabranih zemalja. Obje zemlje za odmor bile su više od polovine, tačnije 56%, jeftinije od Njemačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *