Turbulencije na tržištu energenata: Barel nafte pao ispod 80 dolara

Cijena nafte u Londonu pala je ispod 80 dolara po barelu prvi put od početka februara, nakon kolapsa banke Silicijumske doline (SVB) koji je unio dodatne turbulencije na tržištima energenata. Bloomberg navodi da američke vlasti žure da ojačaju povjerenje u bankarski sistem i spriječe da se kriza prelije i na druge banke, dok je grupa Goldmen Saks odustala od poziva na povećanje kamatne stope Federalnih rezervi sledeće nedelje zbog postojećih turbulencija.

”Rizik od recesije u SAD je povećan zbog ovih dešavanja”, rekao je šef robne strategije u Sako Bank Ole Hansen.

Brojni analitičari tržišta su ipak optimistični u pogledu dugoročnih izgleda, a saudijskia naftna kompanija Aramko predviđa da će potrošnja vjerovatno dostići rekord od 102 miliona barela dnevno do kraja 2023.

Trgovci su su ulagali veliki novac u osiguranje, uz minimalne opcije zarade, jer je kolaps SVB-a naveo mnoge da se zaštite od rizika od pada cijene nafte. Mjesečni izveštaji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energiju, koji bi trebalo da budu objavljeni ove nedelje, daće više naznaka o izgledima za ponudu i potražnju nafte, prenosi agencija.

Izvor: euronews.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *