Termoelektrana Gacko II ne bi bila ekonomski isplativa

Ne postoje ekonomski razlozi za izgradnju nove termoelektrane Gacko II u Republici Srpskoj, navodi se u analizi Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA).

Termoelektrana Gacko II ne bi bila profitabilana i brzo bi postala promašena investicija, čak i u okolnostima koje favorizuju proizvodnju lignita. Sličan scenario se odnosi i na druge projekte u regiji, koji bi se zasnivali na uglju, tvrde u ovom institutu.

Teško je zamisliti ko bi finansirao ili osigurao takav projekat, s obzirom na njegov ekonomski i ekološki profil, čak i ako je projekat podržan iz političkih razloga. Kina, donedavno aktivna u finansiranju projekata uglja, već se povlači od stranih ulaganja u ugalj.

“Čak i kada bi Gacko II dobio finansiranje, dugoročni ekonomski izgledi za elektrane na ugalj su generalno nepovoljno, a tajming je loš. Bilo koja elektrana koja se bi počela sa radom nakon 2028. godine vjerovatno neće imati koristi od trenutnih visokih cijena električne energije. Istovremeno, imaće dodatne troškove tokom izgradnje (2023-2028) zbog trenutne inflacije, troškova sirovina i industrijske proizvodnje, uzrokovanih problemima u lancu snabdijevanja nakon pandemije. Takođe, vjerovatno je da će se nova fabrika odmah suočiti sa ogromnim troškovima karbona. Kada je u pitanju Gacko II, loše okolnosti su očekivanja da će cijene električne energije nastaviti da rastu, destimulativne mjere za zagađivanje i sve manji troškovi za obnovljive izvore energije”, navodi se u izvještaju.

Bolje rješenje bi bilo ulaganje u proizvodnju energije vjetra i solarne fotonaponske (PV) električne energije, koja nudi sigurniji i bolji povrat investicije, bržu izgradnju i čistiju energiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *