Šta donosi novi Plan interventnih mjera kod prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Ključne novine su da su ranije tri epizode prekomjerne zagađenosti svedene su na dvije i to „Upozorenje“ i „Uzbuna“.

Ukida se epizoda „Pripravnost“, a uvedene su, pored kontinuiranih, i preventivne mjere koje se trebaju primijenjivati prije početka sezone grijanja, saopšteno je iz VLade Kantona Sarajevo.

Sniženi pragovi za proglašenje prekomjerne zagađenosti

Zbog negativnih zdravstvenih efekata zagađenog zraka na stanovništvo, sniženi su pragovi za proglašenje epizoda za PM10 čestice, tako da umjesto 150 µ/m3 „Upozorenje“ će se proglašavati na 90 µ/m3, a Uzbuna umjesto 300 µ/m3 na 200 µ/m3.

Ograničenje kretanja za vozila Euro 2 i Euro 3 motorima

Na osnovu istraživanja obavljenih u prethodnom periodu, te zaključaka vezanih za učešće i benzinskih vozila u zagađivanju zraka, mjere koje se odnose na ograničenje kretanja motornih vozila su proširene i na ova vozila. Tako se u epizodi „Upozorenje“ ograničava kretanje vozila čiji motori imaju normu Euro 2 ili manju, a tokom „Uzbune“ i motori EURO 3 norme.

U epizodi „Upozorenje“ ograničava se kretanje vozila čiji motori imaju normu Euro 2 ili manju, a tokom „Uzbune“ i motori EURO 3 norme

Predviđeni su i instrumenti za poboljšanje koordinacije obveznika provedbe Plana, kao i obaveza planiranja finansijskih sredstava radi provedbe propisanih mjera.

Redizajnirane su i razdvojene mjere koje se provode u cilju smanjenja štetnih emisija i mjere/aktivnosti koje se provode u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Bolje su definisani nosioci primjene mjera i subjekti kontrole, kao i potrebni uslovi za njihovo provođenje.

Resorno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS pripremilo je novi Plan u saradnji sa Uredom Svjetske banke u BiH i uz preporuke stranog konsultanta, a nakon analize do sada preduzimanih mjera, kao i komparacija sa iskustvima drugih gradova Evrope i šire koji imaju slične probleme sa zagađenošću zraka.

Iz resornog Ministarstva naglasili su kako treba insistirati na odgovornosti u provedbi mjera koja je do sada izostajala, ali i većem angažmanu općina, te blagovremenom planiranju budžetskih sredstava za provedbu propisanih mjera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *