Srpska i Srbija zajednički apliciraju za projekte energetske efikasnosti

Mogućnosti zajedničkog apliciranja za međunarodne projekte energetske efikasnosti bila je tema sastanka ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i ministara za javna ulaganja Srbije Darka Glišića u Banjaluci.


“Međunarodni partneri nastavljaju sa projektima energetske efikasnosti, ali se više okreću privatnim objektima, zgradama i domaćinstvima, dok u Republici Srpskoj još ima potrebe za sprovođenjem projekata u javnom sektoru”, rekao je Vipotnik novinarima.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo sprovodilo projekat energetske efikasnosti sa međunarodnim partnerima u oblasti javnih ustanova predškolskih, osnovnih i srednjih škola i fakulteta, te ustanova iz oblasti zdravstva – bolnica i domova zdravlja.

Do sada je u Republici Srpskoj energetski sanirano 79 javnih zgrada iz oblasti školstva, zdravstva, sporta i javne uprave. Na prvi poziv za kandidovanje objekata kojima je potrebna energetska obnova, nadležna ministarstva i lokalne zajednice prijavile oko 350 objekata čija obnova se smatrala prioritetnom, rekao je Vipotnik.

Glišić je rekao da će dva ministarstva saradnjom nastojati da ostvare zajednički nastup prema stranim kreditorima u projektu energetske efikasnosti, ističući da bi u Srbiji finansirali objekte u oblasti visokogradnje, nauke, zdravstva, sporta i kulture.

“Na sastanku je bilo govora o razmjeni iskustava projektantskih kuća iz Srbije i Republike Srpske o mogućnostima dobijanja licenci i dozvola za rad u Srbiji i Republici Srpskoj”, istakao je Glišić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *