Srbija: očekuje se veliki broj prijava za priključenje na komunalnu infrastrukturu

U Srbija se očekuje veliki broj prijava za priključenje na komunalnu infrastrukturu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić.

Samo u Beogradu, očekuje se da približno 50.000 nelegalnih objekata dobije priključak za struju, vodu ili grejanje, čime će građani koji žive u takvim objektima ostvariti svoja ljudska prava, rekao je Vesić.

Vesić je podsetio na to da 15. septembra počinje rok od 30 dana za sve koji žive u nelegalno izgrađenim objektima da se prijave za privremeno priključenje na elektroenergetsku, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju.

On je napomenuo da je rok od 30 dana, od 15. septembra do 15. oktobra, isključivo predviđen za prijave, odnosno da to ne znači da će građani u tom periodu dobiti priključak, jer dinamika priključivanja zavisi od kapaciteta samih preduzeća, tehničkih karakteristika objekta i drugo.

Građani će, kako je objasnio, podnositi prijavu u opštinama u kojima žive, pri čemu treba da prilože kupoprodajni ili ugovor o poklonu, a ukoliko to ne poseduju, mogu da prilože izjavu overenu kod notara da u tom objektu žive sa porodicom.

Građani sa potvrdom iz opštine odlaze u nadležna preduzeća sa kojima sklapaju ugovore i plaćaju priključak po regularnoj ceni, naveo je Vesić i posebno naglasio da se ova mogućnost ne odnosi na investitore, niti na poslovne objekte.

Sve opštine da se dobro pripreme za proces prijave građana

Ministar je pozvao sve opštine da se dobro pripreme za proces prijave građana, da otvore posebne šaltere, angažuju dodatne ljude kako bi se zahtevi brže rešavali, kao i mobilne timove koji će na terenu pomagati građanima da popune formulare.

U tom kontekstu, on je najavio da će resorno ministarstvo uskoro poslati uputstvo lokalnim samoupravama kako bi jasno znale šta su njihovi zadaci, kao i priručnik za građane u kojem će biti objašnjena cela procedura.

Takođe, kako je dodao, sada postoji mogućnost i da stambene zajednice od osam ili deset stanova mogu da podnesu zahtev za priključak za celu zgradu.

Pokušali smo, i nadam se uspeli u tome, da predvidimo sve situacije u kojima mogu da se nađu građani, jer nam je ideja da oni ostvare osnovna ljudska prava, bez prejudiciranja ishoda zahteva za legalizaciju, budući da pravo na priključak ne znači da su legalizovali objekat, zaključio je Vesić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *