Srbija ne može naglo da prekine sa korišćenjem uglja

Srbija ne može, i ne treba, da naglo prekida sa korišćenjem uglja, ocijenili su panelisti Međunarodne stručne konferencije „Uloga uglja u sprovođenju zelene tranzicije u elektroenergetskom sektoru Zapadnog Balkana”.

Srbija spade među zemlje koje koriste najviše uglja – trenutno nekih oko 70 %.

Tačnije, u ukupnoj proizvodnji električne energije učešće termoelekrana na ugalj u 2022. godini iznosilo je 68,8 %, hidroelekrana 28,7 %, Panonske TE-TO učestvovale su sa 2,4 % , dok su obnovljivi izvori energije učestvovali u proizvodnji električne energije sa samo 0,1%, podaci su Elektroprivrede Srbije.

Istovremeno, Srbija, koja je jedna od potpisnica Sofijske deklaracija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, iz 2020. godine, obavezala da će do 2050. godine u potpunosti izbaciti ugalj iz upotrebe,

Pomoćnik ministra za sektor za geologiju i rudarstvo u Ministarstvu rudarstva i energetike Ivan Janković podsjetio je da se Srbija obavezala na smanjenje upotrebe uglja, i na povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE), kako bi se postigla karbonska neutralnost.

Prema njegovim rečima, energetska tranzicija je jedan od najkompleksnijih i najzahtevnijih procesa i u najrazvijenijim zemljama. Srbija uz Poljsku spada u zemlje koje koriste najveću količinu uglja za proizvodnju električne energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *