Srbija: grejanje na drva najjeftinije, na struju i lož ulje najskuplje

Finansijski najpovoljnije grejanje u Srbiji, ove grejne sezone, imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva, saopštila je Agencija za energetiku Srbije.

To se odnosi na područja Srbije u kojima se drvo može nabaviti po nižim cenama, na primer 6.790 dinara po metru kvadratnom, i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća.

Agencija je računicu radila za prosečno izolovan stan od 60 metara kvadratnih za grejanje na temparuturu od 20 stepeni u toku 16 sati dnevno, 180 dana u grejnoj sezoni.

Značajno veće troškove (92.500 dinara) će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 9.500 dinara po kubiku) i imaju peći niže efikasnosti.

Nešto niži troškovi od 84.600 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i biće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Izvor: Agencija za energetiku Srbije

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, domaćinstva moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas.

U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11 odsto i peleta su manje za 12 odsto.

Cena propan butan gasa je manja za sedam odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za osam odsto.

Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *