Savjet Evropske unije usvojio Zakon o industriji s nultom neto stopom emisija

Savjet Evropske unije usvojio je Zakon o industriji s nultom neto stopom emisija (Net-Zero Industry Act), koji predviđa jačanje proizvodnih kapaciteta čistih tehnologija u EU.

Zakonom je, između ostalog, predviđeno da do 2030. unija ostvari najmanje 40% godišnjih potreba za implementacijom čistih tehnologija proizvedenih u EU. Osim toga, EU namjerava da do 2040. dostigne 15 % svjetske proizvodnje ovih tehnologija. Kako bi podržala projekte hvatanja i skladištenja karbona i povećala dostupnost skladišta CO 2 u Evropi, zakon postavlja cilj od 50 miliona tona godišnjeg kapaciteta ubrizgavanja CO 2 u geološka skladišta u EU do 2030. godine.

Zakon o industriji s nultom neto stopom emisija će stvoriti povoljne uslove za ulaganje u zelene tehnologije:

  • pojednostavljivanje procesa izdavanja dozvola za strateške projekte
  • olakšavanje pristupa tržištu za strateške tehnološke proizvode (posebno u javnim nabavkama ili aukcijama obnovljivih izvora energije)
  • poboljšanje vještina evropske radne snage u ovim sektorima (tj. sa industrijskim akademijama bez neto nule i industrijskim područjima ili ‘dolinama’ s visokom koncentracijom)
  • stvaranje platforme za koordinaciju djelovanja EU u ovoj oblasti

„Sa Zakonom o industriji s nultom neto stopom emisija, EU sada ima regulatorno okruženje koje nam omogućava da brzo povećamo proizvodnju čistih tehnologija. Zakon stvara najbolje uslove za one sektore koji su ključni za nas da do 2050. dostignemo neto nulu. Potražnja raste u Evropi i globalno, a sada smo opremljeni da zadovoljimo veći dio ove potražnje evropskom ponudom.

predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *