Rio Tinto nastavio da kupuje zemljište u Srbiji

Rio Tinto je od juna 2022. godine u okolini Loznice kupio zemljište u vrijednosti od bar 1,2 miliona evra, uprkos tome što je Vlada Srbije obustavila projekat te kompanije o iskopavanju litijuma „Jadar“, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

BIRN je došao i do dokumenta sa sastanka te kompanije sa Delegacijom Evropske unije, u kom se, između ostalog, navodi i to da Rio Tinto blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu „Jadar“ koji je trebalo da bude sproveden u okolini Lozice.

Posle serije protesta ekoloških aktivista širom zemlje i blokada mostova i saobraćajnica, Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić 20. januara 2022. godine stopirala je projekat „Jadar“ i poništila sva dokumenta sa kompanijom Rio Tinto.

Međutim, dio javnosti nije bio ubijeđen da je projekat potpuno obustavljen, već je isticao da je samo “zamrznut” do povoljnijih društveno-političkih okolnosti.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da rudarska korporacija definitivno nije “stavila tačku“ na projekat. Samo od juna 2022. do danas, kompanija je kupila najmanje 5,78 hektara zemlje u okolini Loznice.

Ukrštanjem podataka sa Republičkog geodetskog zavoda, BIRN je utvrdio da je Rio Tinto potpisao bar sedam kupoprodajnih ugovora sa vlasnicima zemlje u selima Gornje Nedeljice i Slatina – prvi u junu 2022. godine, a poslednji u januaru 2023. – plativši ukupno više od 1,2 miliona evra.

Najmanji ugovor vredan je 15.000 evra, koliko je Rio Sava, srpska podružnica Rio Tinta, platila za imovinu na 457 kvadrata u Slatini, a najveći 430.000 evra – koliko je kompanija platila za skoro 5.000 kvadarata, takođe u opštini Loznica.

Rio Tinto želju da „oživi“ projekat ne krije. Izvršni direktor Rio Tinto Ltd Džejkob Stausholm u decembru prošle godine je na brifingu za investitore u Sidneju izjavio da „Jadar“ predstavlja „neverovatnu vrednost“.

Rio Tinto: otkup zemljišta nastavak ranije preuzetih obaveza

U Rio Tintu za BIRN nisu odgovorili na pitanje o referendumu, ističući kratko da su sva pitanja o tome “za nadležne organe Republike Srbije, koji donose odluke po ovom pitanju”.

U odgovoru Rio Tinto ističe da je “otkup zemljišta nastavak ranije preuzetih obaveza kompanije Rio Sava koje se odnose na period pre nego što je Vlada Srbije u januaru 2022. godine stavila van snage akte za realizaciju projekta”.

Za program održivog lokalnog razvoja kažu da je pokrenut kao “deo posvećenosti Rio Save zajednicama u kojima posluje”. 

“Rio Sava je član lokalnih zajednica Loznice i okoline više od 20 godina i prepoznaje potencijal koji imaju seoski turizam, poljoprivredna proizvodnja i sektor starih zanata za razvoj preduzetništva. Pokretanje programa nije u vezi sa spekulacijama o referendumu”, saopšteno je iz Rio Tinta.

Na dodatno pitanje o kakvim je “ranije preuzetim obavezama” riječ s obzirom na to da su ugovori ovjeravani mjesecima nakon odluke Vlade Srbije, a poslednja dva skoro godinu dana od obustavljanja projekta – Rio Tinto nije odgovorio, prenosi BIRN.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *