Republika Srpska sedma u Evropi za poslovno investiranje – analiza FT

Godišnja analiza atraktivnosti evropskih gradova i regiona za ulaganje za 2023. godinu, koju provodi „Financial Times“, objavlјena u magazinu „fDi Intelligence“, prepoznala je Republiku Srpsku kao jednu od najpovolјnijih destinacija u Evropi za direktne strane investicije. Republika Srpska se nalazi na sedmom mjestu među Top 10 regiona u kategoriji „Mali evropski regioni – strategija za direktne strane investicije“.

Bosna i Hercegovina, kao cjelina, zauzela je prvo mjesto na Top 10 listi u kategoriji „Srednji evropski regioniisplativost ulaganja“.

U kategoriji „Mikroevropski gradovi za budućnost – isplativost ulaganja“ na prvom mjestu su Laktaši.

Trebinje je rangirano na  osmoj poziciji u kategoriji „Mikroevropski gradovi za budućnost – strategija za direktne strane investicije“.

U ovom izvještaju analizirano je 370 evropskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet grupa – jako veliki, veliki, srednji, mali i mikro gradovi – kao i 148 evropskih regiona podeljenih u tri grupe – veliki, srednji i mali regioni. Svi gradovi i regioni rangirani su prema rezultatima u pet podkategorija: ekonomski potencijal, pogodnost za preduzetništvo, povezanost, ljudski kapital i način života, i isplativost.

Direktne strane investicije (foreign direct investment – FDI) su ulaganja u obliku kontrolnog vlasništva u preduzeću, nekretninama ili proizvodnim sredstvima kao što su fabrike u jednoj zemlji, od strane entiteta sa sjedištem u drugoj zemlji. Ovo je jedan od najvažnijih kriterijuma kojim fDi Intelligence upoređuje gradove i regione budućnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *