Republika Srpska: organska proizvodnja na 4.500 hektara

Organska proizvodnja u Republici Srpskoj obavlja se 4.500 hektara, a broj grla stoke je porastao na 6.500.

Ovo je izjavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, dodajući da je u Republici Srpskoj sve veća potražnja za zdravom hranom.

U Srbiji 1% površine pod organskom proizvodnjom

Zainteresovani za bavljenje organskom proizvodnju moraju ispuniti propisane uslove, rekla je kontrolor u srpskoj sertifikacionoj kući “Organik kontrol sistem” u Subotici Gordana Dozet.


“Prvo moraju odabrati sertifikacionu kuću i poslati prijavu na osnovu koje se radi cjenovna ponuda. Kada potencijalni proizvođač prihvati i potpiše tu cjenovnu ponudu, onda se formira ugovor i od tada počinje period konverzije”, rekla je Dozet u Banjaluci, gdje je održan okrugli sto o organskoj proizvodnji u okviru “Trećeg organik festa Srpske”. Na ovoj manifestaciji  predstavilo se više od 20 izlagača organske hrane iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Ona je dodala da sa potpisivanjem ugovora, proizvođači ne smiju primjenjivati nedozvoljena sredstva u organskoj proizvodnji, bilo koje inpute, nego samo one sa dozvoljenih lista.

Prema njenim riječima, Srbija ima jedan odsto od obradive površine na kojima se vrši organska proizvodnja, a čije proizvode u određenom mjeri izvozi.


Obezbjeđenje velikog tržišta ključno za organsku proizvodnju

Kontrolor za organsku proizvodnju iz Hrvatske Ana Marušić Lisac smatra da zemlje u okruženju preduzimaju značajne korake kada je riječ o organskoj proizvodnji.

Ona je navela da je ključno postići usklađivanje, te stvoriti veće područje na kojem organski proizvođači mogu djelovati i plasirati svoje proizvode.

“Za organsku proizvodnju je ključno da se osigura, omogući i osnaži prisustvo proizvođača na jednom takvom velikom tržištu, odnosno da se što je moguće više olakša i uveća proizvodnja koja bi se onda mogla plasirati dalje po većim cijenama”, navela je Lisac.

Prema njenim riječima, proizvođačima su važne više cijene i uređeno tržište koje prepoznaje proizvode organske proizvodnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *