Republika Srpska mijenja Zakon o geološkim istraživanjima

Za odobravanje istraživanja mineralnih sirovina u Republici Srpskoj više neće biti potrebna saglasnost lokalne samouprave, ali ni mišljenje o Procjeni uticaja na životnu sredinu, predviđa novi Zakon o geološkim istraživanjima, tačnije njegove izmjene.

Nacrtom izmjena postojećeg zakona koji će se ubrzo naći pred poslanicima Narodne skupštine izbrisan je stav da je za odobravanje istraživanja potrebna saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor.

U opštinama nema dovoljno stručnih ljudi koji bi mogli odlučiti o istraživanjima

“Postojanje ove odredbe ostavlja mogućnost jedinicama lokalne samouprave da bez pravnog osnova daju negativna mišljenja na istraživanja. Veliki broj jedinica lokalne samouprave ne posjeduju lica koja imaju stručna zvanja na osnovu kojih bi odlučivala da li neko može ili ne može istraživati na prostoru, navodi se u obrazloženju izmjena postojećeg zakona-

Umjestio toga nosilac prava na istraživanje će biti dužan da se informiše kod jedinice lokalne samouprave o eventualnim ograničenjima za geološka istraživanja u odnosu na prostorni plan jedinice lokalne samouprave”, navodi se u obrazloženju izmjena zakona.

Za odobravanje geološkog istraživanja takođe više neće biti potrebno mišljenje nadležnog organa o potrebi sprovođenja Procjene uticaja na životnu sredinu, odnosno o potrebi pribavljanja lokacijskih uslova za planirane radove.

Procjena uticaja na životnu sredinu tek nakon dobijanja koncesije

“U konkretnom slučaju radi se o istražnim radovima koji su privremenog karaktera, a čiji je rezultat potpuno neizvjestan. Ukoliko se utvrde rezerve mineralne sirovine na odobrenom istražnom prostoru i ukoliko se dodijeli koncesija za eksploataciju, pravno lice koje dobije to pravo u skladu sa propisima iz oblasti uređenja prostora i zaštite životne sredine pribavlja lokacijske uslove i ekološku dozvolu. Prema propisima iz oblasti zaštite životne sredine procjena uticaja na životnu sredinu sprovodi se tek nakon što se dodijeli koncesija za eksploataciju, a prije nego što onaj ko dobije to pravo otpočne sa eksploatacijom mineralne sredine”, obrazloženo je u prijedlogu Nacrta.

Ako zakon u ovom obliku bude usvojen mišljenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u pogledu obaveze sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu i izdavanje lokacijskih uslova pribavljaće po dobijanju odobrenja za eksploataciju.

Najveća dozvoljena količina mineralne sirovine koja se može uzeti s ciljem ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnoloških svojstava mineralne sirovine iznosi do 10.000 m3.

Podsjećamo Republika Srpska je 2022. godine usvojila Zakon o geološkim istraćivanjima, ali se Vlada RS već nakon godinu i po trajanje njegove primjene odlučila na izmjene, jer se kako je navedeno “tokom perioda evaluacije, tj. primjene ovog zakona pojavila se potreba da se pojedine odredbe Zakona preciznije i jasnije definišu, jer se tokom primjene pokazalo da su one neprecizne ili nedovoljno definisane, čime će se u znatnoj mjeri olakšati tumačenje i primjena zakona u praksi“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *