Registracija novih automobila ubrzava u Evropi, ali je i dalje spora

Registracija novih automobila, u maju ove godine, povećana je na vodećim evropskim tržištima, a rast prodaje registrovan je deset mjeseci uzastopno.

Registracija je porasla za 17 % na godišnjem nivou, a broj automobila na 780.000.

Posmatrano po zemljama, Italija je prednjačila (+23%) ispred Njemačke (+19%), Velike Britanije (+17%), Francuske (+15%) i Španije (+8%).

Sve veći broj registracija automobila odražava, prije svega, oporavak u proizvodnji automobila nakon više od dvije godine velikih prekida zbog nestašice poluprovodnika, navodi se u analizi Allianz Trade.

Iako se situacija normalizuje, to je daleko od rezultata iz prethodnih godina: registracije u 2023. godini su i dalje manje za 26% u odnosu na nivo iz 2019. godine.

U analizi se navodi da se očekuje da će registracije nastaviti da rastu do kraja godine, ali da neće biti ni blizu nivou iz 2019. godine, dok evropsko tržište čeka trajno niži nivo aktivnosti.

Uzimajući u obzir oporavak proizvodnje i bolju osnovu za poređenje u drugoj polovini godine, u analizi se navodi da će se registracije automobile, na prvih pet evropskih tržišta, vratiti za +8% u 2023. godini.

Raste udio električnih automobila

U međuvremenu, udio električnih vozila nastaviće da raste i mogao bi dostići 15% ukupne prodaje putničkih automobile, dok se dominantni proizvođači automobila utrkuju u lansiranju novih modela, a stručnjaci za ova vozila odgovaraju agresivnim snižavanjem cijena. 

Prelazak na električna vozila u Evropi je izvozna prilika bez presedana za kinesku automobilsku industriju, koja se može pohvaliti najvećim i najintegrisanijim sistemom električnih vozila na svijetu. 

Registracije od početka godine u Evropi pokazuju da se trend konsoliduje, sa tri električna automobila proizvedena u Kini među najprodavanijim modelima u kategoriji.

Udio kineskog uvoza penje se na procijenjenih 3-4% svih registracija automobila, dok je do samo prije nekoliko godina bio gotovo na nuli.

Rastuća konkurentnost kineskih proizvođača automobila najbolje se ogleda u evropskoj bilateralnoj trgovini automobilima sa Kinom, a evropski suficit se značajno smanjio zbog većeg uvoza iz Kine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *