Proizvodnja nafte u Rusiji dostigla nivo koji je imala prije sankcija

Ruske energetske kompanije u februaru su povećale prosječnu dnevnu proizvodnju sirove nafte za skoro 2% u odnosu na prethodni mjesec, na 1,508 miliona tona dnevno.

Proizvodnja nafte u februaru je, po prvi put, dostigla nivo prije sankcija i mogla bi da premaši količinu iz februara 2022. godine. Proizvodnja u Rusiji se postepeno oporavlja nakon pada prošlog marta, kao rezultat zapadnih ograničenja.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), ruska proizvodnja i izvoz nafte održali su se”mnogo bolje nego što se očekivalo”, uprkos zabranama i ograničenjima cijena usmjerenim na industriju.

Šef IEA-ovog odjela za naftnu industriju i tržišta, Toril Bosoni, objasnio je za CNBCa da je razlog uspjeha u preusmjeravanju većeg dijela sirove nafte koja je ranije isporučena u EU na nova tržišta u Aziji.

Kina, Indija i Turska posebno su pojačale kupovinu i tako djelimično nadoknadile pad izvoza sirove nafte u EU.

Sugeriše se da bi ograničenja cijena EU i G7, takođe, moglo zapravo da pomogne u jačanju ruskog izvoza. Naime, Moskva je prisiljena da prodaje svoju naftu “Ural” po nižoj cijeni, onim zemljama koje se pridržavaju ograničenja, što je potencijalno čini finansijski privlačnijom od sirove nafte iz drugih izvora.

EU i zemlje G7 uvele su gornju granicu cijena ruskih naftnih derivata, od 100 dolara po barelu za dizel, i benzin, i 45 dolara po barelu za ostale naftne proizvode. Izvoz po cijeni iznad ovih ograničenja zabranjen je, tačnije zapadnim kompanijama zabranjemo je primanje usluga osiguranja i otpreme nafte po cijena višim od onih predviđenih ograničenjem.

Ograničenja su uslijedila nakon gornje cijene od 60 dolara za izvoz nafte preko mora. kao dio šestog paketa sankcija EU u vezi sa Ukrajinom uvedenih Moskvi.

Ruska vlada je zabranila bilo kakve poslove sa naftom u okviru šeme ograničenja cijena. Ranije ovog mjeseca, Moskva je u martu predstavila planove za smanjenje proizvodnje nafte za 500.000 barela dnevno, ili oko 5%, kao odmazdu za sankcije Zapada.

Izvor: RT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *