Proizvodnja flaširane vode u Republici Srpskoj i dalje u problemima

Proizvođači flaširane vode u Republici Srpskoj prinuđeni su da obustavljaju proizvodnju zbog, kako navode, nelojalne konkurencije, velikog uvoza i nemogućnosti izvoza

U Republici Srpskoj je, kao i prethodnih godina, napravljen slab napredak u realizaciji ugovora iz oblasti korišćenja voda, navodi se u Izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske za 2022. godinu.

Određeni broj koncesionara, eksploataciju i flaširanje vode, vrši povremeno, sa veoma malim obimom proizvodnje.

Komisija je uočila da postoje i preduzeća koja duži vremenski period ne provode nikakve aktivnosti na realizaciji zaključenih ugovora, iako su na početku koncesionog perioda investirala u objekte i opremu.

Kao razlog slabog poslovanja, koncesionari navode nelojalnu konkurenciju, uvoz velikih količina vode iz zemalja okruženja, nedostataku obrtnih sredstava, otežan izvoz van granica zemlje.

Najveći dio koncesionih ugovora se ne realizuje

Može se konstatovati da se najveći dio ugovora ne realizuje, navodi se u Izvještaju komisije i dodaje da je potrebno preduzeti aktivnosti kako bi se ovaj negativan trend zaustavio. Kod određenih koncesionara, koji su uspjeli da organizuju proizvodnju, ona je zaustavljena i u proteklih nekoliko godina se ne realizuje.

„Takođe, nemamo značajnijih pomaka za početak komercijalne proizvodnje u dužem vremenskom periodu za određeni broj koncesionih preduzeća, iako neka od njih posjeduju izgrađene objekte i instalisana postrojenja za flaširanje vode („Visokoalkalne vode – AQUA ALCA“ d.o.o. Derventa i „AQUA LIFE“ d.o.o. Sokolac)“, navodi se u Izvještaju

Komisija smatra da je takvo stanje posljedica, prije svega nelojalne konkurencije iz okruženja (uvoz velikih količina vode), nedostatka obrtnih sredstava, veliki kapacitet postrojenja za punjenje u odnosu na mogućnost plasmana na tržištu, otežan izvoz i drugo.

Poboljšati realizaciju ugovora ili ih raaskinuti

Komisija predlaže fizičku kontrolu svih ugovora koji se ne realizuju u ugovorenim okvirima, s ciljem da se pokušaju precizirati mjere koje bi trebale da dovedu do poboljšanja realizacije ovih ugovora.

To bi omogućilo drugačiji pristup ovoj problematici od dosadašnjeg, što bi trebalo da dovede do stvaranje uslova za pokretanje ovih koncesija, odnosno pokretanja proizvodnje.

Ukoliko se utvrdi da nije moguća realizacija pojedinih koncesionih projekata potrebno je pristupiti raskidanju takvih ugovora

U Republici Srpskoj zaključeno je dvadeset ugovora o koncesiji iz oblasti eksploatacije i flaširanja vode.

BiH uvozi ogromne količine flaširane vode

Zvanični podaci pokazuju da je Bosna i Hercegovina proteklih godina uvezla ogromne količine flaširane vode iako važi za zemlju koja je veoma bogata prirodnim resursima i vodama.


Uvoz vode u BiH iz godine u godinu raste: u 2017. godini u BiH je uvezeno vode u vrijednosti od 73,5 miliona, a godinu kasnije 78,8 miliona evra. Godine 2019. u BiH je uvezeno 87,4 miliona evra vode, a 2020., godini pandemije koronavirusa, uvezeno je vode u vrijednosti blizu 74,6 miliona eura.

BiH najviše vode, već godinama, uvozi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *