Površina uništena požarima ove godine u EU – dvostruko veća od prosječne

Više od 173.000 hektara zemljišta širom EU, ove godine, već je uništeno u požarima, što je dvostruko više od prosječnih 80.000 hektara godišnje, u periodu od 2003. do 2022. godine.

Ovo je saopštio Evropski informacioni sistem o šumskim požarima (EFFIS), a prenosi Evropska služba za klimatske promjene Kopernikus.

Države kao što su  Grčka, Italija i Turska već su postale žrtve požara velikih razmjera, koji predstavljaju značajnu prijetnju ne samo za okolinu već i za naseljena mjesta.

Posljedice ovih šumskih požara prevazilaze ekološko uništenje i zagađenja vazduha i dovode do značajnih ekonomskih gubitaka za preduzeća i poljoprivredni sektor.

Juli 2023. godine će biti za najmanje 0,2 stepena Celzijusa topliji nego juli 2019. godine, koji je bio najtopliji u proteklih 174 godina mjerenja na osnovu podataka Evropske unije.
“Razlika između jjla 2023. i jula 2019. je toliko suštinska da već sada sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da će ovo biti najtopliji juli”, rekao je klimatolog Karsten Haustein iz Leipziga.
Pojedini naučnici vjeruju da bi juli ove godine mogao biti najtopliji mjesec u proteklih 120.000 godina.

Požari u Grčkoj u julu 2023

Od 17. jula, Grčka se suočava sa razornim požarima. Pogađajući gusto naseljena područja kao što su odmarališta na ostrvima Krf i Rodos ili okolinu Atine, ovi požari se šire i ugrožavaju sve veći broj ljudi. Kao odgovor na ovu vanrednu situaciju, vlasti su već evakuisale desetine hiljada stanovnika i turista, napor koji je grčka vlada opisala kao najveću evakuaciju u istoriji zemlje. 

U sklopu podrške ovim operacijama, Evropska unija je već obezbijedila više od 450 vatrogasaca i 7 vatrogasnih aviona iz Bugarske, Hrvatske, Kipra, Francuske, Italije, Malte, Poljske, Rumunije i Slovačke kroz Mehanizam civilne zaštite EU. 

Ovaj iznenadni porast šumskih požara brzo je promijenio ljetnu sezonu koja je do prve polovine mjeseca izgledala bolje nego prethodnih godina. U periodu od nedelju dana, međutim, ukupna opožarena površina u Grčkoj značajno se povećala, na pet puta više od prosečne godišnje vrijednosti za referentni period 2006-2022. godine.

Osim toga, ovi šumski požari također izazivaju značajnu zabrinutost zbog kvaliteta zraka u pogođenim područjima. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *