Povećanje najniže plate u Republici Srpskoj od 1. januara 2023.

Povećanje najniže plate u Republici Srpskoj stupiće na snagu 1. januara 2023. godine.

Ovo je izjavila predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić. “Za sada ne mogu reći koliko će biti povećana minimalna plata u Srpskoj, koja sada iznosi 700 KM (oko 350 evra)”, rekla je Mišićeva u pauzi sastanka predsjednika sindikalnih organizacija regije Birač.

Ona je dodala da je i prioritet Vlade Republike Srpske kako povećati plate i kako sačuvati i zadržati radnike u Srpskoj.

Mišićeva je rekla da predstavnici Sindikata obilaze Republiku Srpsku baš u ovom periodu kada se radi na izradi nacrta budžeta Republike za narednu godinu i kada firme ugovaraju poslove i rade svoj finansijski plan za narednu godinu.

“Razlog zašto to radimo jeste da vidimo ima li i gdje je prostor, te na koji način i koliko možemo da povećamo plate zaposlenima u Republici Srpskoj”, navela je ona.

Mišićeva je ranije izjavila da je potrebno znatnije povećati najnižu platu i da će se raditi na utvrđivanju novog sistema plata. Novim sistemom plata u Republici Srpskoj bi se utvrdio minimum plata za svaku stručnu spremu ispod kojeg nijedno preduzeće i nijedna ustanova, niti jedan poslodavac ne bi mogao da isplaćuje platu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *