Postrojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni planirano u Zvorniku

Postrojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni, trebalo bi da bude izgrađeno na području Zvornika u Republici Srpskoj, izjavio je premijer Radovan Višković nakon sastanka u Moskvi sa predstavnicima više kompanija u vezi sa projektom gasifikacije Srpske, koji je predstavio glavni inženjer kompanije Sapient.

Prema procjenama, vrijednost početne investicije je oko 20 miliona evra.

“Gas se u tečnom stanju transportuje na lokaciju potrošača. Pretvaranje (komprimovanje) prirodnog gasa u tečno vrši se za one potrošače do kojih je nemoguće ili neisplativo graditi gasnu infrastruktur”, rekao je Višković, dodajući da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat.

On je rekao da bi Termoelektrana Gacko mogla da koristi gas umjesto mazuta, dodajući da postoje i drugi potencijalni korisnici.

“Dogovorili smo se da napravimo projektni zadatak i sagledamo koji bi još potrošači, osim TE Gacko, bili korisnici. Anketiraćemo sve potencijalne korisnike i dostaviti parametre budućem investitoru, nakon čega će biti poznat iznos investicije”, rekao je Višković.

Sastanku je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da pojedine kompanije iz Srpske dugi niz godina iskazuju potrebu za korišćenjem prirodnog gasa.

“Studija će biti izrađena zajedno sa potencijalnim investitorom”, rekao je Đokić, naglašavajući da bi potencijalni korisnici mogle biti i gradske toplane, uključujuči i banjalučku toplanu, koja se sada suočava sa značajnim problemima kada je u pitanju nabavka drvne sječke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *