Počelo uklanjanje divlje deponije u Lozoviku kod Velike Plane

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović prisustvovala je u selu Lozovik, u opštini Velika Plana, početku radova na uklanjanju divlje deponije, na kojoj se dve decenije nepravilno odlagao komunalni i građevinski otpad.

Vujović je navela da se deponija prostire na parcelama koje premašuju jedan hektar i da je u čišćenje ovog smetlišta država uložila više od 12 miliona dinara, ocenivši da je ovo primer dobre saradnje Ministarstva i Opštine Velika Plana.

Ona je rekla da se deponija nalazi u blizini kuća i poljoprivrednog zemljišta i da su građani na ovaj problem skrenuli pažnju rukovodstvu Opštine, dodavši da je lokalna samouprava kandidovala projekat, a Ministarstvo je obezbedilo sredstva.

170 deponija u Srbiji biće uklonjeno do kraja 2023.

Ministarka je ukazala na to da je ova lokacija jedna od ukupno 170 koliko će ih ove godine biti očišćeno uz podršku Ministarstva, u 30 lokalnih samouprava.

To znači da će naš rezultat tokom tri godine biti 900 očišćenih divljih deponija širom Srbije, rekla je ona, napomenuvši da je čišćenje divlje deponije u Lozoviku za građane važan zeleni projekat, ali nije jedini koji Ministarstvo realizuje u Velikoj Plani.

Ovih dana očekujem početak radova na zameni dotrajalog kotla na ugalj i drva kotlom na ekološki prihvatljiviji energent u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Donjoj Livadici, rekla je ministarka.

Na taj način ćemo obezbediti čistiji vazduh za više od 100 učenika i građane koji žive u blizini. Pozivam lokalna rukovodstva da prate i kandiduju projekte na konkursima Ministarstva kako bismo nastavili zajedno da radimo na unapređenju standarda zaštite životne sredine, poručila je Vujović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *